Så ska USA och Ryssland gräva stridsyxan

Den iranska kärnvapenfrågan är den gemensamma nämnaren.


USA:s försök att hejda Irans utveckling av kärnkraft har hittills varit ett misslyckande. Iran har sedan länge stoppat inspektörer från kärnenergiorganet IAEA och sägs vara endast fem till sex månader från att vara klar med utvecklingen av landets första bomb. Frustrationen är tydlig. Nyligen erbjöd president Barack Obama Iran att delta vid direkta förhandlingar, något som anses tydligt visa USA:s desperation då de båda länderna inte haft direkta diplomatiska kontakter sedan gisslandramat på den amerikanska ambassaden 1979-1980.

Samtidigt har amerikanernas relation med Ryssland havererat de senaste åren. En orsak till detta är det kontroversiella anti-robotsystem som USA planerar att bygga upp i Polen och Tjeckien. Men nu kan en lösning vara nära.

New York Times avslöjar att flera högt uppsatta tjänstemän i Barack Obamas nya regering planerar USA att slå två flugor i en smäll genom att samarbeta med Ryssland om en lösning i Iran. Enligt amerikanerna har anti-robotsystemet varit tänkt som ett sista försvar om nu Iran lyckas utveckla kärnvapen.

Amerikanerna menar att det inte längre skulle vara nödvändigt med ett anti-robotsystem om samarbetet med Ryssland lyckas och Iran avbryter sina planer. Ryssland har tidigare visat sitt stora missnöje med USA:s planer att bygga militära försvarsystem på deras bakgård.

Ett första försök att tillsätta en plan kommer att göras i mars. Enligt EU:s utrikespolitiska talesman, javier Solana, ska USA:s utrikesminister Hillary Rodham Clinton träffa Rysslands dito Sergej Lavrov i Genve.

Samtidigt har Iran ständigt hävdat att landets kärnkraftsforskning är till för att förse den växande befolkningen med elektricitet.

Så här har Barack Obama tidigare uttalat sig om Iran

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.

Örebro: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Ett tågset brinner på CV-området i Örebro-", skriver polisen på sin hemsida.