Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så ska USA och Ryssland gräva stridsyxan

- 15/02/2009, 00:20 -

Den iranska kärnvapenfrågan är den gemensamma nämnaren.

USA:s försök att hejda Irans utveckling av kärnkraft har hittills varit ett misslyckande. Iran har sedan länge stoppat inspektörer från kärnenergiorganet IAEA och sägs vara endast fem till sex månader från att vara klar med utvecklingen av landets första bomb. Frustrationen är tydlig. Nyligen erbjöd president Barack Obama Iran att delta vid direkta förhandlingar, något som anses tydligt visa USA:s desperation då de båda länderna inte haft direkta diplomatiska kontakter sedan gisslandramat på den amerikanska ambassaden 1979-1980.

Samtidigt har amerikanernas relation med Ryssland havererat de senaste åren. En orsak till detta är det kontroversiella anti-robotsystem som USA planerar att bygga upp i Polen och Tjeckien. Men nu kan en lösning vara nära.

New York Times avslöjar att flera högt uppsatta tjänstemän i Barack Obamas nya regering planerar USA att slå två flugor i en smäll genom att samarbeta med Ryssland om en lösning i Iran. Enligt amerikanerna har anti-robotsystemet varit tänkt som ett sista försvar om nu Iran lyckas utveckla kärnvapen.

Amerikanerna menar att det inte längre skulle vara nödvändigt med ett anti-robotsystem om samarbetet med Ryssland lyckas och Iran avbryter sina planer. Ryssland har tidigare visat sitt stora missnöje med USA:s planer att bygga militära försvarsystem på deras bakgård.

Ett första försök att tillsätta en plan kommer att göras i mars. Enligt EU:s utrikespolitiska talesman, javier Solana, ska USA:s utrikesminister Hillary Rodham Clinton träffa Rysslands dito Sergej Lavrov i Genve.

Samtidigt har Iran ständigt hävdat att landets kärnkraftsforskning är till för att förse den växande befolkningen med elektricitet.

Så här har Barack Obama tidigare uttalat sig om Iran

Skrivet av: