Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Clinton till givarkonferen för Gaza

- 19/02/2009, 08:00 -

USA:s utrikesminister Hillary Clinton kommer att delta i givarkonferensen i Egypten om stöd till Gazas återuppbyggnad efter den israeliska invasionen. 70 länder väntas delta.

– Jag reser till Kairo nästa vecka, till en konferens som sponsras av Egypten för att försöka få humanitär hjälp till folket i Gaza, sade Clinton, enligt AFP, när hon träffade pressen under sitt besök i Indonesien.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har också han vädjat om pengar till de drabbade Gazaborna.

Utrikesminister Carl Bildt har sagt att Sverige har för avsikt att svara på FN-chefens appell om mer pengar till Gaza.

– Ja, det finns en tanke att bidra. Vi har i år, hittills, bidragit med 430 miljoner kronor och vi är beredda att anslå mer, sade Bildt till TT för några veckor sedan. Han hoppas nu mycket på givarkonferensen i Egypten.

Under den 22 dagar långa invasionen dödades mer än 1 300 palestinier.

Enligt uppgifter från de palestinska myndigheterna förstördes 4 000 bostadshus, 48 myndighetsbyggnader, 30 polisstationer och 40 moskéer i offensiven.

Dessutom har stora delar av Gazas infrastruktur skadats. Bland annat är vägar, skolor, elnätet och vattensystemen hårt åtgångna av israelernas angrepp.

Skrivet av: