Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

EU kan förhöja upphovsrätten till 70 år

Bryssel, här bestämms det om upphovsrättens framtid.
1 av 2

Bryssel, här bestämms det om upphovsrättens framtid.

Elisa Day/Scanpix

Neelie Kroes, holländsk kommissionär för informations- och mediafrågor.
2 av 2

Neelie Kroes, holländsk kommissionär för informations- och mediafrågor.

Virginia Mayo/Scanpix

Nyheter | 10/04/2011 15:10

Danmarks vändning i ministerrådet gör att en kvalificerad majoritet kan rösta igenom en höjning av upphovsrätten för inspelad musik inom EU.

BRYSSEL. Under 2009 handlade diskussionen om att förlänga upphovsrätten för inspelad musik inom EU från 50 till 95 år. När frågan sedan debatterats i EU-parlamentet landade sedan förslaget på en förlängning till 70 år men beslutet stoppades i EU:s ministerråd där en minoritet av länder, bland annat Sverige, stoppade förslaget.

Nu rapporterar Henrik Alexandersson (pp) på sin blogg att EU-parlamentets juridiska utskott JURI ska ta upp frågan igen efter att man klubbat några formaliteter. Danmark har nämligen vänt i ministerrådet och upplöser därmed den minoritet som krävs för att blockera ett lagförslag.

Om frågan tvingas in i en förnyad prövning i EU-parlamentet, det vill säga om nejsidan får med sig tillräckligt med stöd, så kommer frågan om förlängning av upphovsrätten tas upp igen efter nästa EU-parlamentetsval.

Den så kallade medbestämmandeproceduren gör att ett lagförslag måste godkännas i både ministerrådet och i EU-parlamentet.