Sverige protesterar mot valfångst

Sverige markerar kraftigt tillsammans med USA mot Islands valfångst.


Sverige har tillsammans med sex andra länder, däribland USA, gjort en kraftig markering mot Island för dess beslut att kraftigt öka valfångstkvoterna.

I fredags överlämnade de sju ambassadörerna från Sverige, Finland USA, Storbritannien, Nederländerna och Frankrike en så kallad démarche till Islands fiskeriminister Steingrimur J Sigfusson.

Skrivelsen, som enligt svenska diplomater ska uppfattas som en kraftig markering och tillkommit på USA:s initiativ, uttrycker bland annat "extrem besvikelse" över att den nya rödgröna regeringen ännu inte hävt det beslut om utökade valfångstkvoter som Geir Haardes regering fattade samma dag som den avgick.

"Underminerar IWC"

Beslutet "underminerar Internationella valfångstkommissionens (IWC) arbete", heter det i skrivelsen. Regeringen bör stoppa den beviljade valjakten och i stället se på valfångstfrågan i ett längre perspektiv än vad valfångstindustrin gör. En gemensam lösning utarbetad inom IWC med inriktning på bevarande och hållbart nyttjande är att föredra.

I ett amerikanskt pressmeddelande heter det att Islands reservation mot IWC:s fiskestopp "skadar bilden av Island i världens ögon på ett icke önskvärt sätt". Frågan om valjakten är mycket känslig. Regeringen, bestående av Socialdemokraterna och Vänstern de Gröna, är inte enig, men dessutom finns det ett starkt folkligt stöd och en majoritet i parlamentet, alltinget, för fortsatt fångst.

Men regeringen har ändå sagt offentligt att beslutet ska omvärderas, vilket ambassadörerna uppgavs ha noterat med tillfredsställelse.

Påtryckningar

Sigfusson säger till tidningen Frettabladid att regeringen är välbekant med andra länders inställning och att det förekom muntliga påtryckningar.

– Inga hot förekom . . . men ambassadörerna bad mig uppmärksamma det faktum att hälften av alla turister som kommer till Island kommer från dessa sju länder.

Enligt den isländska finanstidningen Vidskiptabladid, som citeras av den engelskspråkiga webbplatsen Iceland review, är Island en liten spelare i förhållande till stora fångstländer som USA, Kanada, Japan, Norge och Grönland. Island stod för bara två procent av världens totala valfångst 2007. Men de nya kvoterna kan komma att öka Islands fångstandel betydligt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.