1 av 2
- Foto: Scanpix
2 av 2
- Foto: Lapresse/Scanpix

Flyktingbåt sjönk - 250 befaras döda

Båten var på väg från Libyen till Italien.


Den Nordafrikanska våren

De folkliga upproren i Nordafrika har skapat stora politiska förändringar: Pågående krig i Libyen, steg mot demokratisering i bland annat Epypten och Tunisien och massivt uppror mot diktaturerna i Syrien och Jemen. Den nordafrikanska våren har också märkts i Europa. Till italienska ön Lampedusa har cirka 26 000 nordafrikanska flyktingar kommit på bara några månader. Detta har bland annat skapat konflikt mellan Italien och Frankrike om dessa flyktingars rörelsefrihet i EU. Nu har det gått så långt att man kommer att skapa ett nytt Schengen-avtal som ger enskilda länder möjlighet att sätta upp tillfälliga gränskontroller vid extraordinära situationer.

SFAX. En fiskebåt full med flyktingar var på på torsdagen på väg mot Italien från Libyen och ombord fanns nästan 900 personer. Cirka 20 kilometer utanför tunisiska Kerkennah-öarna fick båten problem. När båten började sjunka försökte folk i panik ta sig av båten och många föll i vattnet.

Det var dåligt väder när tunisiska kustbevakningen kom till platsen och räddningsarbetet försvårades:

– Man har lyckats rädda 570 personer men 250 personer saknas fortfarande. Inte en enda kropp har funnits. Alla ombord är av afrikanska nationaliteter, berättar en anonym tjänsteman på tunisiska kustbevakningen, för Reuters.

De flesta av de räddade är vid god hälsa och befinner sig nu i militärbaracker eller sjukhus i tunisiska staden Sfax. Tre personer har avlidit av de som lagts in på sjukhus, uppger lokala myndigheter för Skynews.

Räddningsarbetet pågår fortfarande.

/
/
/
/
/
/
/
EU
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Är Billström