EU avslöjar den nya banklagen

Bryssel vill ha striktare regler för bankmarknaden.


Europas banker kommer snart få nya tuffare regler för hur mycket de får lånefinansiera sin verksamhet. Den nya EU-lagen - Capital Requirements Directive - reglerar hur mycket kapital som bankerna måste inneha för att stödja sin verksamhet.

Det började skissas på lagen redan i augusti förra året – efter det första riktiga skalvet på finansmarknaden. Så EU-kommissionen är helt på det klara med att det krävs att det tillkommer fler regler till den lag som nu ska gå till omröstning.

Med den nya lagen tvingas bankerna att behålla en del av den risk som de hittills kunnat avhysta sig genom att sälja de riskabla lånen i form av finansiella instrument. Enligt lagen måste nu bankerna ha täckning för minst fem procent av den risk de säljer.

Lagen föreslår också expertövervakning av banker med verksamhet över nationsgränserna. Den vill också att kreditratinginstitut ska tvingas att registrera sig och följa vissa regler om de vill verka i Europa.

Den nya lagen måste dock först röstas igenom av europaparlamentet och medlemsländerna innan den börjar gälla. Det kommande valet till parlamentet och den pågående finanskrisen kan förhoppningsvis sätta press på förhandlarna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.