Bankkrisen skördar nya offer

Bankkonkurserna kryper allt närmare Sverige.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Bankkonkurserna kryper allt närmare Sverige.

Enligt börsinvesterare ligger Swedbank risigt till.

Och efter representanthusets överraskande nej på till krispaketet i USA väntas ännu mer turbulens.

– Osäkerheten kommer att bestå fram till att politikerna i kongressen har samlat sig till en kompromiss som får majoritet, säger finansmarknadsminister Mats Odell (kd), till TT.

Trots att alla trodde att krispaketet på 700 miljarder dollar skulle gå igenom innan representanthuset sade nej hade Europabanker i en allt stridare ström börjat falla.

Den isländska storbanken Glitnir räddades av staten. Om ett par veckor hade annars konkursen varit ett faktum, enligt den isländska centralbanken.

Och Beneluxländernas hundramiljardersräddning av Fortis och flera danska banker i djup kris innebär att finanskrisen står vid svenska gränsen.

Bankerna med sämst likviditet råkar först illa ut när pengaflödena sinar. Kanske inte så oväntat.

– Men ett nytt skede i den här krisen är det ju, det är klart, säger bolåneföretaget SBAB:s analytiker Tor Borg.

Aktiebörserna regerade med kraftiga fall.

Stockholmsbörsen föll med 5,4 procent. Swedbank och Carnegie rasade 18,6 respektive 17,4 procent.

Swedbank är den bank som pekats ut för att ha störst problem med att få lån.

Börserna på Wall Street föll rekordmycket på måndagen.

Dow Jones industriindex hade vid börsens stängning rasat med 6,6 procent till 10 453,5. Nasdaqs kompositindex föll med 9,1 procent till 1 983,7. Bankanalytiker undrar över de kraftiga kursnedgångarna för Swedbank och Carnegie.

– Det florerar otroligt mycket rykten nuförtiden, säger Rickard Henze på ABG Sundal Collier. Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, oroas av de senaste beskeden om problem i europeiska banker.

– Det är oroväckande för det är ju väldigt tydligt att det handlar om likviditetsproblem i första hand, och detta trots att centralbankerna ställer upp och erbjuder väldigt mycket likviditet.

Bergqvist konstaterar att fortsatt stor osäkerhet gör att bankerna har problem med likviditet, att få tag på pengar.

Och när raset härjade som värst gick Riksbanken åter ut och erbjöd extra lån tillsammans med flera av världens centralbanker. Nu ökar Riksbankens låneram från 10 miljarder dollar till 30 miljarder.

– Det är viktigt att vi vidtar de här åtgärderna för det finns störningar i det globala finansiella systemet vad gäller handeln med dollar, sade Riksbankschefen Stefan Ingves.

Samtidigt fortsatte Ingves lugna om läget i Sverige.

– De svenska bankerna har inga stora kreditförluster i USA, har bra kapitalbas, och fortsatt god intjäningsförmåga, underströk han.

Swedbanks chefekonom Cecilia Hermansson räknar med att fler europeiska banker kommer behöva statlig hjälp eller tas över av konkurrenter.

– Det vi nu ser är dominobrickor som faller och som kommer fortsätta falla. Krisen gör också att bankkartan målas om.

Nordea köper delar av krisdrabbade Roskilde bank, och Vestjysk Bank tar över danska Bonusbanken sedan kapitalet försvunnit och vd lämnat in. Enligt Nordea kan det bli aktuellt med fler förvärv.

Brittiska regeringen tog också över den krisdrabbade banken Bradford & Bingley. EU-kommissionen kommer granska om de stora statliga räddningspaketen kan röra sig om otillåtet stöd. (TT)

Skrivet av: