Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mexikanske maffialedaren "Apan" gripen

Mendez Vargas "Apan" visas upp för pressen på onsdagen.
1 av 2

Mendez Vargas "Apan" visas upp för pressen på onsdagen.

Miguel Tovar/Scanpix

2 av 2

Miguel Tovar/Scanpix

Nyheter | 22/06/2011 19:01

Knarkkartellen La Familia styrs som en kristen sekt.

AGUASCALIENTES. Mexikanska polisen grep på tisdagen José de Jesus Mendez Vargas, även känd som "El Chango" (apan) vid en vägkontroll i staden Aguascalientes i centrala Mexiko. Gripandet genomfördes utan skottlossning.

La Familias metoder var brutala. 2006 rullade de in fem avhuggna huvuden på ett diskogolv i Michoacán. Huvudena tillhörde medlemmar ur en rivalkartell. 2008 dödade de åtta personer med granateld under nationaldagsfestligheter och 2009 dödades 16 poliser varav tolv av liken lades på hög vid en vägkant.

Den mexikanske presidenten Felipe Calderón twittrade om händelsen: ”En av de mest eftersökta brottslingarna är fångad. Grattis”. Mexikanska myndigheter uppger att man har gripit eller skjutit 21 av landets 37 knarkbossar sedan 2009.

La Familia styrs med järnhand likt en kristen sekt uppger mexikanska säkhertsdepartementet: "Den tror sig utföra Guds verk, den delar ut biblar och pengar till fattiga och allmosor till skolor och lokala tjänstemän", skriver DN.

Calderóns twitterinlägg uppmärksammades bland annat med denna fråga:

"Hur många kartellkungar finns det egentligen?" Ett svar blev: "En för varje by och fyra i varje stad."