Mendez Vargas "Apan" visas upp för pressen på onsdagen.
1 av 2
Mendez Vargas "Apan" visas upp för pressen på onsdagen. - Foto: Miguel Tovar/Scanpix
2 av 2
- Foto: Miguel Tovar/Scanpix

Mexikanske maffialedaren "Apan" gripen

Knarkkartellen La Familia styrs som en kristen sekt.


La Familia

Mendez Vargas basade över knarkkartellen La Familia (familjen), baserad i delstaten Michoacán och smugglade stora mängder marijuana, amfetamin och kokain till USA. Mendez tog kontroll över kartellen efter att hans företrädare Nazario Moreno sköts till döds av mexikansk polis i december 2010.

AGUASCALIENTES. Mexikanska polisen grep på tisdagen José de Jesus Mendez Vargas, även känd som "El Chango" (apan) vid en vägkontroll i staden Aguascalientes i centrala Mexiko. Gripandet genomfördes utan skottlossning.

La Familias metoder var brutala. 2006 rullade de in fem avhuggna huvuden på ett diskogolv i Michoacán. Huvudena tillhörde medlemmar ur en rivalkartell. 2008 dödade de åtta personer med granateld under nationaldagsfestligheter och 2009 dödades 16 poliser varav tolv av liken lades på hög vid en vägkant.

Den mexikanske presidenten Felipe Calderón twittrade om händelsen: ”En av de mest eftersökta brottslingarna är fångad. Grattis”. Mexikanska myndigheter uppger att man har gripit eller skjutit 21 av landets 37 knarkbossar sedan 2009.

La Familia styrs med järnhand likt en kristen sekt uppger mexikanska säkhertsdepartementet: "Den tror sig utföra Guds verk, den delar ut biblar och pengar till fattiga och allmosor till skolor och lokala tjänstemän", skriver DN.

Calderóns twitterinlägg uppmärksammades bland annat med denna fråga:

"Hur många kartellkungar finns det egentligen?" Ett svar blev: "En för varje by och fyra i varje stad."

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Borlänge: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar uppges ha kolliderat vid Domnarvsrondellen i Borlängen", skriver polisen på sin hemsida.

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.