USA:s nya vapen - granatäpplen

Jänkarna lägger miljoner på afghanska bönder.


Är militära krafter ett sätt som verkligen duger när man vill få till en varaktig fred? Israel tycks mena det. Men många ställer sig allt oftare den frågan efter den senare tidens misslyckade insatser världen runt.

USA, inblandat i många konflikter de senaste 50 åren, verkar själva ha tagit lärdom från sina erfarenheter. Nu ska de barskrapa Afghanistans talibaner med hjälp av granater. Och inte vilka som helst. Utan granatäpplen.

Låter det klokt? Häng kvar. Granatäpplen innehåller en massa vitaminer och antioxidanter som det glufsas efter i fåfänga och hälsomedvetna västländer. Behov skapar efterfrågan, vilket i sin tur ger ett högre pris.

Så i stället för att odla opium, som finansierar talibanerna, ska man stötta Afghanistans bönder till att börja odla granatäpplen. I jämförelse med opiumvallmo kan jordbrukarna då tjäna ungefär 17 000 kronor mer per tunnland. Ingen dålig bonus, och strategin har redan mötts av positiva reaktioner.

Kommer det att fungera? USA har i alla fall satsat över 100 miljoner kronor för att sprida ordet.

Inslag från MSNBC

Visit msnbc.com for , , and

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.