1 av 2
- Foto: Jan-Erik Henriksson/Scanpix
2 av 2
- Foto: Jan-Erik Henriksson/Scanpix

Snart kan du surfa utomlands - utan att ruineras

Sänk priserna för mobilsurf, det säger ett nytt förslag från EU-kommissionen. – Jättebra, säger Erik Hörnfeldt, informationschef på mobiloperatören 3.


Många européer har fått erfara en hutlöst dyr mobilräkning sedan de använt internet i mobilen när de varit utomlands. Det är ett problem EU-kommissionen vill råda bukt på. Kommissionen föreslår ett tak för roamingavgifter som ska halvera priset per nedladdad megabyte redan år 2012, skriver Financial Times.

– Bra för konsumenterna, bra för svenska operatörer och bra för Sverige. Det som inte är bra är att de inte pressade ner priserna mer. Det är fortfarande för dyrt att använda data i mobilen utomlands, säger Erik Hörnfeldt, informationschef på mobiloperatören 3, till Nyheter24.

Enligt förslaget ska priset per megabyte sänkas från dagens 18,20 kronor till 8,20 kronor nästa år och sedermera till 4,60 kronor år 2014.
Operatörer i Frankrike, Tyskland och Spanien har varit strängt emot förslaget medan operatörer i mindre länder har varit positiva. Anledningen är att de större operatörerna bestämmer grossistpriserna per nedladdad megabyte inom branschen och sätter således höga priser.

– Om vi kontaktar Spanien och vill ha ett roamingavtal så är det de som dikterar villkoren eftersom de är det stora destinationslandet. Väldigt många fler svenskar åker till spanien än spanjorer åker till Sverige, säger Erik Hörnfeldt, och fortsätter.

– Det blir take it or leave it för oss. Alternativet är att våra 3-kunder inte kan använda mobilen i Spanien och det är ingen bra lösning det heller, då tvingas vi ta ut de här priserna.

Svenska telefonoperatörer framstår ofta som bovar när deras kunder drabbas av höga räkningar, men i själva verket blir de mindre operatörerna offer för en icke fungerande marknad. Att titta på teve i mobilen ett par timmar om dagen i en hel månad går på några hundralappar i Sverige. Reser man till Spanien kan en timme på Youtube kosta uppemot 10 000 kronor.
En skillnad som kan minska om förslaget går igenom.

– Jag tror att det går igenom. Den vanliga kunden vill kunna använda sina grejer på samma sätt som de är vana vid hemifrån, säger Erik Hörnfeldt.

/
EU
/
/
/
/
/
SMS
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Skellefteå rapporterar om fylleri / lob

Tv-torn kollapsar efter rysk attack i Charkiv

Ett stort tv-torn i ukrainska Charkiv har raserats, meddelar en journalist från nyhetsbyrån AFP, efter att det rapporterats om en rysk attack mot staden.

Skolbuss har krockat med linjebuss – minst två till sjukhus

Två bussar har kolliderat utanför Gällivare. Enligt polisen ska den ena bussen ska kört in i den andra bakifrån på E10 i norrgående riktning i Hakkas i Gällivare kommun.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om brand

"Brand i flerfamiljshus i Eskilstuna.", skriver polisen på sin hemsida.

Populära bryggeriet riskerar böter på 500 000 kronor

1 timme sedan
Poppels bryggeri står inför ett vite på hela 500 000 kronor. Konsumentverket har tidigare yrkat för att bryggeriet ska betala en miljon, men efter en överklagan har vitet minskat.

Åklagare: Trump orkestrerade kriminell plan

1 timme sedan
USA:s tidigare president Donald Trump orkestrerade en kriminell plan i syfte att korrumpera presidentvalet 2016, säger åklagare Matthew Colangelo. Enligt försvarsadvokat Todd Blanche har Trump inte begått några brott. Det finns inget fel med att försöka påverka ett val, säger han.