Guantánamofånge på väg hem

- 23/02/2009, 15:14 -

En etiopiskfödd man, tidigare bosatt i Storbritannien, släpptes på måndagen.

En etiopiskfödd man, tidigare bosatt i Storbritannien, släpptes på måndagen från USA:s Guantánamoläger på Kuba och sattes på ett flyg tillbaka till Storbritannien, uppgav flera nyhetsbyråer.

Trettioårige Binyam Mohamed hävdar att han torterats under de år han suttit fängslad och anklagar personer inom den brittiska säkerhetstjänsten MI5 för delaktighet i övergreppen mot honom, rapporterar BBC.

Mohamed greps i Pakistan 2002. Han har uppgett att han flögs i hemlighet till Marocko, där han torterades och tvingades att erkänna sig skyldig till falska anklagelser, innan han fördes till Afghanistan och sedan vidare till Guantánamo, där han tillbringade över fyra år.

USA har anklagat tidigare honom för att ha deltagit i planeringen av ett bombdåd mot USA men anklagelserna avskrevs i oktober förra året.

Storbritanniens riksåklagare överlägger med chefen för åklagarmyndigheten om huruvida en förundersökning ska inledas utifrån Mohameds uppgifter.

Det är oklart om Binyam Mohamed kommer att få stanna i Storbritannien eller om han skickas tillbaka till hemlandet Etiopien. Regeringen har uppgett att han kommer att få ett tillfälligt tillstånd att stanna i landet under tiden hans ärende utreds av myndigheterna.

Skrivet av: