"De hotade med att våldta mig"

Omar Khadr är yngste fången på Guantanamo. Hans framtid är osäker.


Omar Khadr var bara femton år när han tillfångatogs av amerikanska styrkor ur ruinerna av ett sönderskjutet hus i Ayub Kheyl i Afghanistan. Sedan dess har han suttit fängslad i Guantanamo och är som kanadensisk medborgare den enda fången från väst som fortfarande hålls inlåst.

Khadr är i dag 22 år och anklagas för krigsbrott, mord på en amerikansk soldat, spioneri, konspiration och för att supporta terrorism. Hans mål skulle ha gått upp i rätten förra månaden men Obamas order att stänga ner fånglägret flyttade fram rättegången.

Hans försvarare ser honom som en ett offer, en pojke som försökte behaga sin pappa som i sin turfinansierat al-Qaida och lät barnen tränas upp på bin Ladens träningcamp.

– Omar är en bra kille som inte utgör något hot, säger hans advokat Nathan Whitling.

Kastade handgranat

Såndana kommentarer skrattar den pensionerade soldaten Layne Morris åt. Han var med vid attacken i Ayub Kheyl och såg sin vän bli dödad. Själv förlorade han ena ögat.

Försvaret hävdar att det fanns en al-Qaida medlem som kunde ha kastat granaten som tog sergant Christopher Speers liv.

– Vi har aldrig sagt att det inte fanns en till bland spillrorna. Men han var för skadad för att kunna attackera oss. Omar var den enda som kunde ha kastat granaten, säger Morris enligt CNN.

Omar Khadr har berättat för medier att hans förhörare har spottat på honom, dragit honom i håret och hotat med att våldta honom. Några gånger har de satt på honom en mask som gjort att han fått svårt att andas, så att han svimmat av. Tortyren han utsatts för har även fått honom att erkänna lögner.

– Jag vill inte utsätta mig för mer skada, så jag brukar säga till förhörarna vad jag tror att de vill höra, säger Khadr.

Precis som de andra fångarna på Guantanamo kan han bli dömd till livstids fängelse under en amerikansk rättegång. Eller så kan han bli fri och satt på bussen till Kanada.

CNN om nyheten

Intervju med gråtande Omar Khadr

Inslag om fallet

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.

Klart ja till nya budgetregler i EU

Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.