"Värre än min värsta mardröm"

- 23/02/2009, 16:00 -

Nyheter24 presenterar den brittiske Guantánamofångens utlåtande.

Trettioårige Binyam Mohamed, född i Etiopien och bosatt i Storbritannien, släpptes på måndagen från USA:s Guantánamoläger på Kuba och sattes på ett flyg tillbaka till Storbritannien.

Som Nyheter24 tidigare rapporterat hävdar han att han torterats under de år han suttit fängslad och anklagar personer inom den brittiska säkerhetstjänsten MI5 för delaktighet i övergreppen mot honom. Något som den brittiska säkerhetstjänsten lovat att undersöka.

Mohamed greps i Pakistan 2002. Han har uppgett att han flögs i hemlighet till Marocko, där han torterades och tvingades att erkänna sig skyldig till falska anklagelser, innan han fördes till Afghanistan och sedan vidare till Guantánamo, där han tillbringade över fyra år.

Nu har mannens utlåtande släppts. Nyheter24 presenterar en sammanfattning nedan.

"Jag har varit med om en erfarenhet som jag inte trodde att jag ens skulle möta i min mörkaste mardröm. Före min tid i Guantanamo var "tortyr" ett abstrakt begrepp för mig. Jag kunde aldrig föreställa mig att jag skulle bli dess offer. Det är svårt för mig att förstå att jag blev tillfångatagen, förflyttad från ett land till ett annat och torterad som om jag levde på medeltiden – av självaste USA:s regering.

Trots att jag vill lägga allt bakom mig känner jag att jag har ett ansvar mot de som fortfarande sitter i Gitmos tortyrkamrar. Jag har en plikt att berätta. Ingen får glömmas bort.

Jag är tacksam för allt stöd från det brittiska utrikesdepartementet, människor från Storbritannien som skrivit till mig och media som lyft fram förhållandena i fängelselägret. Jag vet att jag inte skulle vara vid liv om det inte vore för all er hjälp.

241 muslimska fångar befinner sig fortfarande i Guantánamo. Många av dessa har sedan länge ansetts vara oskyldiga av USA:s militär. Trots detta är de kvar i lägret i väntan på åtal.

För min egen del var det hemskaste när jag fick reda på att den brittiska säkerhetstjänsten, M15, gav material och hjälpte de som torterade mig i Marocko. Jag hade träffat representanter från brittisk säkerhetstjänst i Pakistan. Jag litade på dem. Jag öppnade mig för dem. Berättade om min situation. Och dessa personer som försäkrade att de skulle hjälpa mig vände allting emot mig och allierade sig med samma personer som torterade mig.

Jag ber inte om hämnd. Jag vill endast att sanningen ska komma fram så någon typ av rättvisa kan skipas.

Tack så mycket."

USA har tidigare anklagat Binyam Mohamed för att ha deltagit i planeringen av ett bombdåd mot USA men anklagelserna avskrevs i oktober förra året.

Storbritanniens riksåklagare överlägger med chefen för åklagarmyndigheten om huruvida en förundersökning ska inledas utifrån Mohameds uppgifter.

Mohamed uppger att militären torterade honom och tvingade fram bevis:

Skrivet av: