Hackerplanerna mot facebook - "ett stort missförstånd"

- 11/08/2011, 10:15 -

Anonymous

Urpsrungsplanen var att lansera ett integritetsskyddat facebookalternativ - inte att "döda" facebook.

Den senaste tiden har Nyheter24 och många andra medier rapporterat om löst sammansatta hackergruppen Anonymous planer på att döda facebook genom ett antal attacker med början den 5 november.

Facebook har själva sagt att de tar hackerhotet på största allvar.

Men nu kommer det fram att det hela kan röra sig om något som bäst beskrivs som ett mycket stort missförstånd. Planerna har aldrig varit att förstöra facebook - i stället var syftet att uppmärksamma de säkerhetsbrister som finns inom facebook och att lyfta fram hur omfattande den information facebook lagrar om sina medlemmar är. Man hoppades då att facebookanvändare skulle radera sina konton i protest.

Dessutom fanns planer på att i en andra fas lansera ett gratis, intergritetssäkert Anonymous-alternativ till facebook.

Men i juli slopades planerna då de mest engagerade tröttnat på projektet. Misstaget man gjorde var dock att inte rensa upp efter sig, berättar Gawker.

I det gemensamma dokument man lämnade efter sig raderades det mest, förutom en diffus rad om att facebook "aldrig ska glömma 5 november". Därefter gjorde någon utanför projektet på eget bevåg den video som cirkulerat med 5 november-hotet mot facebook.

- Alltihopa är en total katastrof och jag känner mig ansvarig, kan nån reda ut den här skiten? skriver Speakeasy som är den Anonymous-hackare om nu berättar om missförståndet.

Han fortsätter:

- En attack mot facebook vore löjlig. Även om den lyckades har facebook en stor mängd användare och vi vill hjälpa folk - inte skada dem.

Se videon som sprids som ett hot mot facebook: