Försvarsadvokaten Geir Lippestad ska nu titta igenom utskrifterna över Breiviks samtal till polisen.
1 av 3
Försvarsadvokaten Geir Lippestad ska nu titta igenom utskrifterna över Breiviks samtal till polisen. - Foto: Berit Roald / Scanpix
Anders Behring Breivik kom fram till polisen två gånger - men de lyckades aldrig ringa upp honom.
2 av 3
Anders Behring Breivik kom fram till polisen två gånger - men de lyckades aldrig ringa upp honom. - Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / AP / SCANPIX
Norra Buskeruds polismästare Sissel Hammer.
3 av 3
Norra Buskeruds polismästare Sissel Hammer. - Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

"Kommendör" Breivik till polisen: "Jag vill överlämna mig"

Polisens utskrift av Anders Behring Breiviks samtal bekräftar tidigare uppgifter.


Detta hände i Norge

På fredagseftermiddagen den 22 juli skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya där unga socialdemokrater höll sommarläger.

Nyhetsflödet var enormt och intensivt. Nyheter24 gjorde sitt bästa för att summera händelserna under helgen HÄR.

OSLO. Anders Behring Breivik ville kapitulera och ringde därför upp polisen. Han kom fram två gånger och bad om att bli kopplad till beredskapsstyrkan. När så inte blev fallet bad han om att bli uppringd.

I transkriberingen av samtalen som polisen offentligjort bekräftas tidigare uppgifter om vad Breivik ska ha sagt. Att han är kommendör i "Knights Templar Europe", att hans operation var slutförd och att han därför ville lämna över sig.

Hela samtalet mellan polisens operatör och Breivik har nu offentliggjorts.

När ingen ringde upp gick Breivik över till "autopilot" och fortsatte skjuta människor på Utøya.

– Båda samtalen avslutades av gärningsmannen. I båda fallen försökte polisen att ringa upp honom men utan att lyckas, säger Sissel Hammer, polismästare i Norra Buskerud.

Trodde att det fanns fler gärningsmän

Informationen kommer efter att den norska polisen hållit en presskonferens i Oslo på onsdagen där de bland annat offentliggjorde omständigheterna kring telefonsamtalen mellan terroristen och polisen.

På presskonferensen framkom det också att polisen som åkte mot Utöya trodde att det handlade om tre till fem gärningsmän.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.