Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Entusiasm under ASEANs årliga möte

Nyheter | 01/03/2009 12:31

Med EU som inspiration ska de lyfta Sydasien.

Association of South East Asian Nations vill ha ett samarbete likt det i EU. Det fastställdes i dag efter deras årliga möte i Bangkok, där de tio medlemsländerna diskuterat deras gemensamma framtid.

Efter det fjortonde årliga mötet har de tio medlemsnationerna kommit överens om att de måste agera för att skydda deras exportdrivna ekonomier genom att stimulera ekonomisk aktivitet, underlätta lån och hålla fast vid deras handelsskydd.

De uttryckte också en önskan att de vid 2015 skulle vara ett välfungerande ekonomiskt nätverk, och att de vill utforma ett samarbete likt det i den Europeiska Unionen, även om de understrykte att EU bara var en inspiration, inte ett föredöme. Mötet presenterade mycket optimism kring de problemfyllda ländernas kommande utveckling, något som nu möter kritik i medier världen om.

– Den begränsade framgången pekar på att integreringen av dessa olika länder antagligen kommer ta längre tid än sex år, säger BBC:s korrespondent Johnathan Head.

ASEAN-mötet handlade även om att världsekonomin borde stödja utvecklingsländer i en större skala. Den rådande finanskrisen var också i fokus. ASEAN grundades år 1967 för att främja ekonomisk, social och kulturell utveckling i Sydasien.

Skrivet av: