Johan Palmlöv och Gunnar Anderson sköts ihjäl i Afghanistan.
1 av 8
Johan Palmlöv och Gunnar Anderson sköts ihjäl i Afghanistan. - Foto: FS18//Försvarsmakten
Anders Lindström är generallöjtnant och ansvarig för Sveriges insats i Afghanistan.
2 av 8
Anders Lindström är generallöjtnant och ansvarig för Sveriges insats i Afghanistan. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
 Försvarsmaktens operative chef, generalmajor Anders Lindström var tisdagen 20 januari med svenska ISAF-styrkan på Camp Northern Lights i norra Afghanistan.
3 av 8
Försvarsmaktens operative chef, generalmajor Anders Lindström var tisdagen 20 januari med svenska ISAF-styrkan på Camp Northern Lights i norra Afghanistan. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Svenska Isaf-soldater spelar fotboll med afghanska pojkar i centrala Mazar-i-Sharif.
4 av 8
Svenska Isaf-soldater spelar fotboll med afghanska pojkar i centrala Mazar-i-Sharif. - Foto: Ingrid Dahlbäck/Scanpix
Sergeant Kenneth Wallin vigdes till den sista vilan av Bodens garnisonspastor Helge Stålnacke i Katarina kyrka på södermalm i Stockholm på tisdagen. Kenneth Wallin stupade i Afghanistan den 16 oktober när hans pansarterrängbil körde på en hemmagjord bomb.
5 av 8
Sergeant Kenneth Wallin vigdes till den sista vilan av Bodens garnisonspastor Helge Stålnacke i Katarina kyrka på södermalm i Stockholm på tisdagen. Kenneth Wallin stupade i Afghanistan den 16 oktober när hans pansarterrängbil körde på en hemmagjord bomb. - Foto: Sergeant Alexander Karlsson/Comb/Scanpix
Personterrängbil 6 Galten i Afghanistan.
6 av 8
Personterrängbil 6 Galten i Afghanistan. - Foto: Henrik Klingberg / FS17 / Försvarsmakten
Usama bin Ladin gömde sig troligtvis i Tora Boras grottsystem innan han tillslut hittades och dödades i Pakistan.
7 av 8
Usama bin Ladin gömde sig troligtvis i Tora Boras grottsystem innan han tillslut hittades och dödades i Pakistan. - Foto: AP
Särskilda Skyddsgruppen (SSG) var tisdagen 20 januari 2009 ute på plats med svenska ISAF-styrkan från Camp Northern Lights i norra Afghanistan.
8 av 8
Särskilda Skyddsgruppen (SSG) var tisdagen 20 januari 2009 ute på plats med svenska ISAF-styrkan från Camp Northern Lights i norra Afghanistan. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Så ska svenska soldater stoppa afghansk korruption

REPORTAGE. Generallöjtnant Anders Lindström är ansvarig för 500 svenska soldater som varje dag krigar för att den afghanska bonden ska slippa odla opium. Det är hans telefon som ringer när en soldat har blivit skjuten. Men trots att talibanerna de senaste åren trappat upp våldet ser han en ljusning.– Jag ser inte längre några svältande barn och flickor får gå i skolan.


Isaf-strykan

2011 kostade den svenska insatsen i Afghanistan 1,7 miljarder kronor för försvarsmakten. Utöver det avsätter SIDA och Utrikesdepartementet pengar men generallöjtnant Anders Lindström vet inte exakt hur mycket det handlar om.

Anders Lindström vågar inte heller spekulera i hur mycket kriget har kostat för Sverige totalt. Han tippar dock på att det skulle landa på "ett antal miljarder".

Till en början bidrog Sverige med ett dussintal soldater till Isaf, International Security Assistance Force, som etablerats i landet. Sedan 2004 finns det ett förband med 500 svenska soldater.

2006 fick Sverige ansvar för fyra provinser tillsammans med Finland. Den sammanlagda ytan av provinserna Balkh, Samangan, Jowzjan och Sar-e-Pul motsvarar en femtedel av Sverige.

Den svenska Isaf-styrkan utför sitt arbete på inbjudan av Afghanska regeringen och med stöd av ett FN-mandat.

KABUL. Korruption, hårda strider och ett talibanstyre som genom droghandeln lyckats finansiera ett helt krig. Det är mycket som talar emot Afghanistan och att de ska bli helt självständiga utan militär hjälp från omvärlden.

För nästan precis tio år sedan gick USA in i Afghanistan i jakt på västvärldens fiende nummer ett - Usama bin Ladin. Direkt efter terrorattacken mot World Trade Center talade USA:s dåvarande president George Bush inför hela världen och sa iskallt att: "Antingen är ni med oss, eller så är ni med terroristerna".

Sverige gjorde sitt val och våren 2002 landade ett dussintal soldater i Kabul.

– Varje gång jag flyger dit ser jag något som har förändrats till det bättre. Jag ser inte längre några svältande barn, flickor får gå i skolan, städer har utvecklas, bilar har blivit bättre och större och nästan alla har mobiltelefoner nu, säger Anders Lindström, generallöjtnant och Försvarsmaktens insatschef för alla insatser nationellt och internationellt, till Nyheter24 och fortsätter:

– Men bakom det här är det fortfarande en osäkerhet där våldet slår blint mot alla.

Trots hoten från USA så slöt Sverige inte upp i jakten på al-Qaidas ledare. I stället har de svenska soldaterna med väpnat våld försökt skapa en säkerhet att bygga på för de Afghanska folket.

Ansvarig för soldaterna är Anders Lindström. Han beskriver sig själv som den som får skit när något går fel  - och fel har det blivit på det allra allvarligaste sättet vid fem tillfällen. Sedan Sverige började skicka soldater till landet år 2002, har fem svenskar avlidit i kriget och ytterligare 15 har skadats allvarligt av skottskador eller minor som sprängts.

– När det går åt helvete är det mitt ansvar. Men jag har hållit på med det här sedan 2005 och det handlar mycket om risktagning.

Men det är inte bara de fysiska skadorna som man får räkna med i ett krig. Försvaret kämpar varje dag med de själsliga såren många får och tar med sig hem. Enligt Lindström ligger vi dock i framkant vad gäller att ta hand om de osynliga såren. Man kan till exempel inte jämföra oss med USA som har mycket stora problem med sina krigsveteraners psykiska hälsa.

Anders Lindström har sedan han tillträdde jobbet som generallöjtnant 2005 varit den som fått svara på medias svåra frågor. Han har flera gånger fått försvara varför han tycker att Sverige ska vara på plats.

– Jag tycker att det är rätt att vi är där. Jag såg 2002 hur landet såg ut efter talibanstyret, utan kvinnosjukvård till exempel. Det visar även de gallupundersökningar som har gjorts bland svenska folket. Men vi är där för att utföra ett jobb på uppdrag av riksdagen. Det är ett viktigt uppdrag.

Vad har ni åstadkommit sedan 2002?

– De har genomfört ett antal val i Afghanistan och fått ett parlament som fungerar. Det har inneburit en ökad centralmakt men även regionstyrning med guvernörer. Det har byggts upp ett skol- och sjukvårdssystemet som inte fanns tidigare.

Men allting har inte utvecklats till det bättre. Anders Lindström berättar om att myndigheterna har enorma problem med korruptionen i landet där det är lätt att köpa sig information. Den stora opiumodlingen är ett annat då droghandeln finansierar talibanernas krig mot det nuvarande styret.

– Men i min värld har det blivit mycket bättre för den lilla människan. Afghanistan är ett bättre land nu än när jag kom dit 2002.

Och mellan 2002 till 2005 var det hyfsat lugnt i landet och talibanerna tappade mycket av sin makt. Men den näst intill smärtfria inledningen lurade Anders Lindström.

– De har en annan tidslinjal som jag kanske inte riktigt förstod. Jag blev lite euforisk och vi pumpade in mycket i landet. Nu har jag förstått att det handlar om att skapa förutsättningar för landet att välja sin väg ut. Afghanerna måste ta sina beslut.

Sedan kom 2005 och bakslaget. Våldspiralen trappades återigen upp och ligger fortfarande på en hög nivå i dag.

Men trots det anser Anders Lindström att vi nu är i början på slutet. Även om det är riksdagen som bestämmer när Sverige kommer dra tillbaka sina trupper så bedömer han att de svenska soldaterna kommer att finnas kvar till 2014 eller 2015. Därefter kommer vi börja dra oss tillbaka.

Är vi på väg att få slut på kriget?

– På något sätt har vi kvar att lämna över till landet och de kommer vi göra när de har fått en egen struktur. Det är deras land och redan nu har vi lämnat över ansvaret men jag tror biståndet kommer att vara kvar mycket längre.

Kan man vara nöjd med Sveriges insats?

– Man kan alltid göra saker bättre men de soldater vi har på plats har från början gjort mycket väl ifrån sig. Vi är språkkunniga och levererar det vi ska göra. Samtidigt måste summan av vår verksamhet läggas ihop med det multinationella insatserna. Vår verksamhet har helt klart bidragit till det positiva.

Hur utbredd är korruptionen i landet?

– Korruptionen finns i samhällssystemet och den har ökat de senaste åren. I grunden har det alltid förekommit och det går att köpa tjänster. Samtidigt utarmar det rättssystemet och det är något vi och de behöver jobba ännu mer med.

Hur stora är problemen med opiumodlingen?

– Det är både opium och hasch som de har problem med. Men jag brukar förklara det så här. Jag träffade en enkel bonde som odlade opium och han sa: "Jag måste överleva, det är ni i västvärlden som använder det inte jag." Då gäller det att vi kan erbjuda bonden en annan gröda att försörja sig på. Sedan förstör vi stora odlingsarealer men långsiktigt måste man hitta andra grödor.

Usama bin Ladin gömde sig troligtvis i de afghanska bergen efter 11 september. Hur ser du på jakten efter honom?

– Jag är övertygad om att man har letat efter honom och haft bilder på honom till och från. Han har lyckats hålla sig väl gömd och jag tror även han har fått stöd från delar av de pakistanska myndigheterna. Hans ande har funnits där och han har varit en inspiratör och jobbat strategiskt. Men jag har inte uppfattat att han lett militära kampanjer.

Man brukar prata om grottorna i Tora Bora-bergen. Kan du beskriva hur det ser ut?

– Det är svårt att förklara. Jag brukar säga att de bergskedjor vi har i Sverige är ingenting mot de enorma bergskedjorna som finns där. Det har funnits system med stigar och smugglingssystem i flera hundra år och inte ens med den moderna teknik som vi har i dag är det lätt att spana. Sedan kan man inte språket. Men bin Ladin har inte varit något vi fokuserat på. Det är ett amerikanskt problem. I vår verksamhet har vi fokuserat på norra Afghanistan där vi försöker lära våra soldater kulturen och bakgrunden till konflikten.

"Vi är brothers in arms"

I dag har Sverige 500 soldater i landet som arbetar dagligen efter en strategi om hur de ska bedriva biståndsutveckling. Militärt är Sverige baserat i norra Afghanistan och har minst lika många soldater per capita om man jämför med till exempel de nordiska länderna.

– Vår verksamhet är lika mycket värd som de andras och vi har samma ansvar. Vi är "brothers in arms" som man brukar säga.

Kan ni känna att vi här i Sverige glömmer bort vad ni gör där ibland?

– Nej, det gör jag inte.

Men ni uppmärksammas oftast bara i media när någon dör. Hur hanterar ni det?

– Det finns en planering byggd på erfarenhet om hur man jobbar med kamrater på plats och hur vi jobbar med anhöriga hemma med ceremonier och så vidare. Sedan finns det även en plan för massmedia.

Hur länge får en svensk soldat vara i Afghanistan?

– De är här sex månader och får resa hem två till tre gånger under tiden, i en till två veckor. Man kan jämföra det med USA som har soldater som är borta upp till två år utan att få komma hem.

Hur mycket tjänar en svensk soldat?

– Han har 21 000 kronor i grundlön, 11 900 i insatstillägg och 3 000 i utlandstillägg. Det blir 35 900 kronor, sedan har de ett skattefritt utlandstraktamente på 1 800 per månad. Har du barn får du 4 000 kronor till.

Några av soldaterna bloggar och sprider annan info via de sociala medierna. Är det bra?

– Vi stödjer det men vi har också begränsningar. Motståndarna är ganska smarta och de läser det som skrivs.

Har information som inte borde läckt ut gjort det någon gång?

– Ja, det är min uppfattning.

Men vilken typ av information som har läckt ut får vi inte veta. Tiden med generallöjtnant Anders Lindström har gått ut och han måste vidare till nästa möte.

– Vi kanske vill att föräldrarna ska höra om det har hänt något först innan de kan läsa det på löpet.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!