Polarexpedition mäter isen

Forskare ska för första gången utreda hur tjock polarisen är.


En grupp engelsmän har just gett sig ut på en expedition till Nordpolen, enligt BBC .

Orsaken till expeditionen är inte någon jakt på spänning utan forskning. Under resan, som är ungefär 1000 kilometer lång, ska de försöka att ta reda på exakt hur fort polarisen smälter.

Med sig har de nämligen slädar som konstant ska mäta isens tjocklek där de passerar. Resan beräknas vara klar i slutet på maj.

Det räknas bli en strapatsfylld resa. På vissa platser kan det hända att det finns öppningar i isen och expeditionsmedlemmarna måste då ta på sig överlevnadsdräkter och simma för att ta sig vidare.

Varje person har dessutom en packning som väger cirka 120 kilo som de ska släpa efter sig tolv timmar om dagen.

Det är allmän vetskap att polarisarna smälter, men fortfarande är det inte säkert exakt hur snabbt. Larmrapporter verkar ju regelbundet komma om att det sker betydligt snabbare än vad som tidigare trotts. Efter den här expeditionen kan det kanske klarna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

1 timme sedan
Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.