Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya bränder hotar hett Australien

- 02/03/2009, 12:36 -

Myndigheterna i södra Australien varnar nu för nya bränder.

När hettan stiger och vindarna närmar sig orkanstyrka kan nya bränder blossa upp.

Fyra vildmarksbränder rasar fortfarande utom kontroll i delstaten Victoria efter storbränderna i början av februari som krävde 210 människors liv, men polisen har utfärdat brandvarning i hela delstaten. 4 000 brandmän står i beredskap.

Vindarna spåddes närma sig orkanstyrka - över 40 meter per sekund - under natten till tisdagen, rapporterade AFP. I kombination med den starka hettan är det samma förutsättningar som utlöste de förödande storbränderna, vilka tog alltför många på sängen.

Sms-varning

–Den här gången är människor bättre förberedda, och många har redan flytt sedan polisen skickat varningar via sms. Både kollegor till mig och skolkamrater till dottern har gett sig av, berättar svenskan Maria Österskog, bosatt i förorten Donvale öster om Melbourne, där rök syntes från bränder i närheten.

– Vi har tankat bilen full och packat det nödvändigaste. Men vi avvaktar natten innan vi beslutar om vi ska ge oss av.

Eftersom varningar via tidningar, radio och tv inte visade sig förslå i samband med de tidigare bränderna valde polisen att även skicka telefonmeddelanden till alla man kunde nå.

Maria Österskog och hennes familj har erbjudits inkvartering av hennes chef, nära centrum i Melbourne.

Svårt att evakuera

Andra som valt att ge sig av tidigare har fått hjälp av brandmyndigheterna att hitta någonstans att bo. Men blir det en massflykt förslår inte evakueringsbostäderna och många kommer att få tälta.

– Svenska kyrkan hjälper också till, säger Maria Österskog som bott i Australien i ett och ett halvt år men aldrig upplevt en sådan hetta som nu. Allt är sönderbränt och det är stora sprickor i jordskorpan. Gräs, träd och till och med frukten och tomaterna har blivit grillade.

Skulle vindarna nå den orkanstyrka som förutspås sprids inte bara elden lättare, utan bekämpningen försvåras eftersom flygplan och helikoptrar då inte får användas för vattenbombning. Liknande varningar utfärdades i fredags, men då mojnade vindarna och temperaturen sjönk. Faran är dock fortsatt hög så länge det inte kommer regn. Torkan väntas fortsätta ända in i april.

Skrivet av: