På Diasporas sajt syns just nu en hyllning till den bortgångne grundaren.
På Diasporas sajt syns just nu en hyllning till den bortgångne grundaren.

Antifacebook-grundare död efter misstänkt självmord

Startade konkurrerande nätverk inriktat på intergritet. Nu tros han ha tagit sitt liv, bara 22 år gammal.


En av grundarna till det sociala nätverket Diaspora död vid 22 års ålder. Ilya Zhitomirskiy, en av grundarna till det nystartade sociala nätverket Diaspora, dör vid 22 års ålder. Diaspora har beskrivits som ett “anti-Facebook” på grund av dess fokus på privatliv.

Polisen i San Francisco har bekräftat att Ilya Zhitomirskiy är död, men dödsorsaken hålls hemlig. Hans vänner och medarbetare har meddelat att det finns tecken på självmord.

Ilya Zhitomirskiy studerade matematisk vetenskap på New Yorks universitet där han och tre medstudenter fick idén om en webbaserad community där användarna själva fick kontroll över informationen som de delade. Istället för att starta en databas som Facebook där all information lagras, var tanken att utveckla en gratis mjukvara som ska tillåta medlemmarna att själva äga sin privata information.

En av Zhitomirskiys professorer säger till New York Times att han var en talangfull ung matematiker.

- Han valde mellan att antingen ta sin examen eller att arbeta med Diaspora. Han valde Diaspora eftersom han var angelägen om frihet på webben, säger Professor Moglen till New York Times.

I en intervju med New York Magazine 2010 sa Ilya Zhitomirskiy att Diaspora inte skulle göra  han och hans medarbetare förmögna. Även om de till slut fick in 200 000 dollar i gåvor från totalt 6 000 donatorer.

- Det finns någonting djupare än att tjäna pengar på allting. Att få vara med och skapa någonting är fantastiskt, sa han då till New York Magazine.

Text: Charles Thulin Assarmo

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!