Fredag 14 Maj
Stockholm

Mitt Romney kampanjar med medveten lögn

Mitt Romney är fortfarande tilltänkt presidentkandidat för republikanerna. Trots att han inte blivit vald av partiet har han börjat gå hårt åt Obama.
1 av 2
Mitt Romney är fortfarande tilltänkt presidentkandidat för republikanerna. Trots att han inte blivit vald av partiet har han börjat gå hårt åt Obama. Foto: Steve Pope / SCANPIX
Många menar att hans kampanj kommer att vara ute efter att smutskasta Obama fullt ut.
2 av 2
Många menar att hans kampanj kommer att vara ute efter att smutskasta Obama fullt ut. Foto: Steve Pope / SCANPIX

En av republikanernas favorittippade kandidater till presidentvalet, Mitt Romney, försöker redan nu smutskasta Obama i sin kampanj.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter att både Herman Cain och Rick Perry gjort bort sig anses är Mitt Romney vara den starkaste utmanaren att bli republikanernas kandidat till presidentposten. Och Romney visar nu tydligt att han tänker satsa fullt ut.

I sin första kampanjreklam försöker Romney smutskasta Barack Obama. Och i det kontroversiella reklaminslaget, som sänds i amerikansk teve och har väckt blandade känslor, är bilderna klippta så att Obama tycks medge att hans ekonomiska politik misslyckats.

- Om vi fortsätter att prata om ekonomin kommer vi att förlora, säger Obama i inslaget.

Vad som inte framgår av kampanjreklamen är att citatet är taget ur sitt sammanhang. Obama sade detta under sin presidentvalskampanj 2008 och Obama pratade inte om sin egen politik utan citerade en rådgivare till den dåvarande republikanske presidentkandidaten John McCain.

Vad som är upprör många amerikaner nu är att Romneys kampanj inte döljer detta utan säger sig ha gjort detta medvetet, rapporterar Reuters.

- Vi var väldigt uppriktiga. Vi inkluderade just den biten med avsikt, säger Gail Gitcho, som är Romneys kommunikationsansvarige.

Samtidigt säger Gitcho att man inte tänker dra tillbaka reklamen, trots att uttalandet är taget helt ur sitt sammanhang och har väckt starka reaktioner.

Vita huset reagerar genom att fördöma detta försök att smutskasta Obama och kallar redan nu Romneys kampanj för ohederlig.

Samtidigt har Obamas kampanj börjat slå tillbaka genom att just vända detta mot Romney. Mycket fokus läggs därför på att framställa Romneys första reklaminslag som vilseledande för att på så sätt kunna förmedla att Romney och hans kampanj saknar trovärdighet.

Amerikanska presidentvalskampanjer är kända för att innehålla fula knep där personliga angrepp är vanligt förekommande, men Romneys kampanjreklam verkar vara kontroversiell även med amerikanska mått mätt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela