Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jordens "tvillingplanet" hittad

- 06/12/2011, 07:27 -

Nasa

Nasa har hittat en planet utanför vårt solsystem som påminner starkt om jorden.– Vi har nått en stor milstolpe i jakten på jordens tvilling, säger Douglas Hudgins, forskare på Nasa.

Den nyupptäckta planeten heter Kepler-22b och temperaturen på ytan bör, enligt Nasa, vara samma som hos oss på jorden. Den har troligen både land och vatten vilket ökar möjligheterna för att det kan existera liv där.

Planeten hittades i Nasas projekt där man med ett rymdteleskopet "Kepler" söker efter planeter i den så kallade "beboeliga zonen".

- Resultaten fortsätter att demonstrera vikten av Nasas uppdrag som försöker hitta svar på de svåraste frågorna om vår plats i universum, säger Douglas Hudgins, som arbetar med Kepleruppdraget på Nasa, i ett pressmeddelande

Kepler-22b ligger 600 ljusår bort och är 2,4 gånger större än jorden. Ett år på planeten är 290 dagar långt och stjärnan som den kretsar kring är av samma typ som vår sol.