Torsdag 17 Jun
Stockholm

Irakkriget över – Här är notan

Det nio år långa kriget i Irak är nu över. Det deklarerade president Obama när han på onsdagen välkomnade de amerikanska truppernas hem.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

– Jag är stolt över att äntligen kunna säga de här två orden - välkomna hem, sa Barack Obama under sitt tal.

USA:s president Barack Obama höll på onsdagen ett tal på militärbasen Fort Bragg i North Carolina där han berättade att kriget nu är över. De sista amerikanska soldaterna som är kvar i Irak ska komma hem och beräknas lämna landet om några dagar, uppger BBC.

Obama var tydlig med att säga att kriget inte var perfekt men att han är stolt över USA:s insats.

– Vi lämnar efter oss ett suveränt, stabilt och självständigt Irak, med en representativ regering som valde av folket, sa han under sitt tal.

En och en halv miljon amerikanska soldater har tjänstgjort i Irak. Minst 4 500 av dem har dött och 30 000 har skadats. Men det är blygsamma siffror  sett till Irakkrigets totala dödstal. Under de nio år långa kriget har över 100 000 civila irakier mist sitt liv, uppger Dagens Nyheter.

Den exakta kostnaden för USA i kriget är svår att uttala sig om. Men 2010 bedömdes kostnaden vara uppe i 802 miljarder amerikanska dollar, enligt en rapport från Congressional Research Service.

Kampen om vem som får tillgång till landets olja har varit central i diskussionerna om Irakkriget. Den eftertraktade oljan i landet lades 2008 ut på auktion, där oljeföretag fick buda hem oljefält. I höst rapporterade Wall Street Journal att de tre oljejättarna Exxon Mobile, BP och Eni ska uppgradera sina oljefält i södra Irak.

Kommentera
Kopiera länk
Dela