De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fälls för terrorbrott och att olagligt ha tagit sig in i Etiopien.
1 av 5
De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fälls för terrorbrott och att olagligt ha tagit sig in i Etiopien. - Foto: SCANPIX
I Martin Shibbyes vittnesmål berättar han om att han vaktades av tungt beväpnade vakter i Somailia.
2 av 5
I Martin Shibbyes vittnesmål berättar han om att han vaktades av tungt beväpnade vakter i Somailia. - Foto: SCANPIX
Johan Persson i Ogaden-provinsen, dit de åkt för att granska bolaget.
3 av 5
Johan Persson i Ogaden-provinsen, dit de åkt för att granska bolaget. - Foto: SCANPIX
Svenska journalistförbundet (SJF) har sänt två medarbetare till Addis Abeba i Etiopien för att markera sitt stöd för Johan Persson och Martin Schibbye när domen faller på onsdagen. Pär Trehörning, ombudsman för ytrrandefrihetsfrågor på SJF och Anita Vahlb
4 av 5
Svenska journalistförbundet (SJF) har sänt två medarbetare till Addis Abeba i Etiopien för att markera sitt stöd för Johan Persson och Martin Schibbye när domen faller på onsdagen. Pär Trehörning, ombudsman för ytrrandefrihetsfrågor på SJF och Anita Vahlb - Foto: INGRID DAHLBÄCK / TT / SCANPIX
Johan Perssons föräldrar Kjell och Kristina stannade kvar i Addis Abeba efter förra omgången i rättsprocessen. nu väntar de spänt på onsdagens dom mot deras son och reportern Martin Schibbye.
5 av 5
Johan Perssons föräldrar Kjell och Kristina stannade kvar i Addis Abeba efter förra omgången i rättsprocessen. nu väntar de spänt på onsdagens dom mot deras son och reportern Martin Schibbye. - Foto: INGRID DAHLBÄCK / TT / SCANPIX

Etiopiensvenskarna förklaras skyldiga till terrorbrott

Martin Schibbye och Johan Persson konstateras skyldiga till både stöd till terrorism och illegal inresa i landet.


Greps i Ogaden

Martin Schibbye och Johan Persson åkte till området Ogaden i Etiopien som länge kantats av stridigheter och ligger på gränsen till Somalia.

Bland annat härjades området av krig 1977-1978 då somaliska trupper invaderade. En gerillastrid förs också från området mot den etiopiska regeringen via rörelsen ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Schibbye och Persson följde organisationen, som är terrorstämplad i Etiopien, över gränsen.

Mycket kritik har riktats mot utrikesminister Carl Bildts agerande, bland annat för att Sverige av många inte anses ha gjort tillräckligt för att omgående få journalisterna släppta.

I kölvattnet av detta har Bildt dessutom kritiserats för sitt tidigare engagemang i Lundin Petroleum (numera Lundin Oil), vars affärer Schibbye och Persson skulle bevaka när de greps.

Under rättegången har det konstaterats att åklagaren manipulerat visst bevismaterial.

På onsdagen den 21 december dömdes svenskarna på samtliga åtalspunkter (både stöd till terrorism och illegal inresa i landet). Påföljden meddelades den 27 december och straffet fastställdes till 11 års fängelse.

ADDIS ABEBA. Domstolen finner de båda svenska journalisterna, Martin Schibbye och Johan Persson, skyldiga till både terrorbrott och att olagligt ha tagit sig in i Etiopien.

– Det känns jättejobbigt. Jag hade hoppats på något annat, men samtidigt var det inte oväntat, säger systern Greta Rydermark Schibbye till Nyheter24 och fortsätter:

– Nu väntar jag på en direktrapport från Karin (mamma till Martin Schibbye) och Linnea (Martin Schibbyes fru) där nere och förhoppningsvis får vi ett nytt datum om när straffet ska tidsbestämmas. Då hoppas jag att jag kan vara där nere.

De två svenskarna riskerar nu långa fängelsestraff - upp till 25 år.

– Det här var inget bra besked, men man hade ju hoppats ändå, säger Greta Rydmark Schibbye till Nyheter24.

Martin Schibbye och Johan Persson har tidigare erkänt att den olagliga inresan till Etiopien. När Martin Schibbye tidigare under rättegången vittnade om gripandet beskrev han det såhär:

"Den 30 juni sitter vi och dricker thé vid elden i tätt buskage. Plötsligt hör vi ett skott. Sekunder senare är luften fylld av kulor. Vi förstår att vi är in en eldstrid mellan ONLF och den Etiopiska armén. Något har gått hemskt fel. Vi har planerat sedan tidigare att omedelbart överlämna oss till den etiopiska armén om vi stöter på dem. Men det är svårt att tala genom kulorna. Vi flyr genom buskaget, så fort vi når öppen terräng och får kontakt med etiopiska soldater slutar de genast att skjuta mot ONLF. Vi hade tagit av oss tröjorna för att visa att vi var vita och när vi kom ut ur buskarna arresterade de oss. Jag vill tacka professionaliteten hos Etiopiens väpnade styrkor för att jag är vid liv i dag."

SVT-korrespondenten Samir Abu Eid har tidigare beskrivit de båda svenskarnas arbetssätt som vedertaget och nödvändigt för alla som jobbar i området.

– I den här delen av världen har många länder ingen pressfrihet och det är ofta svårt och krångligt att få ackreditering och de rätta tillstånden. Det ingår nästan i jobbet att bryta mot olika lagar och regler, annars går det inte att göra intressanta reportage, sa han tidigare till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.