Advokat Per E Samuelson säger till Guardian att det finns en politisk åsikt i Sverige att man alltid ska lita på kvinnorna vid anklagelser om sexualbrott.
1 av 4
Advokat Per E Samuelson säger till Guardian att det finns en politisk åsikt i Sverige att man alltid ska lita på kvinnorna vid anklagelser om sexualbrott. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Julian Assange på väg från Supreme Court på torsdagen. Om några veckor avgörs hans öde - men han kan fortfarande överklaga till Europadomstolen.
2 av 4
Julian Assange på väg från Supreme Court på torsdagen. Om några veckor avgörs hans öde - men han kan fortfarande överklaga till Europadomstolen. - Foto: Matt Dunham / AP
Flera anhängare visade sitt stöd till Assange i samband med förhandlingarna i London.
3 av 4
Flera anhängare visade sitt stöd till Assange i samband med förhandlingarna i London. - Foto: Lefteris Pitarakis / AP
Australiensaren Assange grundade sajten Wikileaks.
4 av 4
Australiensaren Assange grundade sajten Wikileaks. - Foto: Faksimil.

Assanges svenske advokat: "I Sverige litar man bara på kvinnorna"

Wikileaksgrundarens utlämning avgörs om några veckor men hans svenske advokat passar på att spä på konspirationsteorierna.


Detta har hänt

- I augusti 2010 besöker Assange Sverige för att presentera ett avslöjande från Wikileaks. Han anhålls då i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande. Anhållandet hävdes dock ett knappt dygn senare.

- 1 september 2010: Förundersökningen återupptas.

- 18 oktober 2010: Häktas i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt.

- 7 december 2010: Grips av brittisk polis efter att ha överlämnat sig själv.

- 16 december 2010: Släpps fri mot borgen.

- 24 februari 2011: Brittisk domstol beslutar att han ska utelämnas till Sverige.

- 2 november 2011: High Court beslutar att Assange ska utelämnas till Sverige efter att han överklagat.

– 5 december 2011: Julian Assange överklagar dom om utlämning till Sverige.

- 1-2 februari 2012: Förhandlingar i högsta domstolen om utlämningen.

LONDON/STOCKHOLM. I hela den process som förts mot Julian Assange sedan han misstänktes för bland annat våldtäkt i Sverige 2010 har det förekommit olika typer av konspirationsteorier. De har ofta innehållit både kopplingar mellan USA och Sverige och korrupta rättssystem.

Det är med bakgrund av det som Wikileaksgrundarens nye advokat i Sverige, Per E Samuelson, kallar processen för "ett skämt" i den brittiska tidningen The Guardian. Men han slutar inte där.

– Det är ett dåligt klimat att bli anklagad för sexualbrott i Sverige, på grund av den politiska pressen på att fälla, även om bevismaterialet är svagt. Det finns en politisk agenda att man ska lita på kvinnorna, säger advokaten till tidningen.

De två målsägande kvinnorna har hängts ut på nätet och svartmålats av Assanges anhängare som menar att han är oskyldig och har olika teorier om hur Sverige kommer att lämna ut honom till USA om han tvingas hit.

Får en åklagare utfärda arresteringsorder eller ej?

På torsdagen avslutades förhandlingarna i Supreme Court, högsta domstolen i Storbritannien, i London. Knäckfrågan som man byggt överklagandet på är om en svensk åklagare får utfärda en europeisk arresteringsorder. Julian Assanges försvar menar att endast en domare får göra detta.

Det kommer att dröja ytterligare några veckor innan besked om utlämningen kommer. Om Assange förlorar kan fallet överklagas till Europadomstolen.

Nyheter24 har sökt målsägandebiträdet och tidigare Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström med anledning av Samuelsons kommentarer men utan framgång.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.