Lördag 22 Jan
Stockholm

Nytt fildelningsprogram är ACTA:s och SOPA:s mardröm

Genom att undvika centrala servrar blir Tribler i princip omöjligt att stoppa.
1 av 2
Genom att undvika centrala servrar blir Tribler i princip omöjligt att stoppa. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Protesterna mot ACTA och SOPA har varit många och nu finns redan vägar som går under lagförslagens radar.
2 av 2
Protesterna mot ACTA och SOPA har varit många och nu finns redan vägar som går under lagförslagens radar. Foto: Valentina Petrova / AP

Ett nytt fildelningsprogram är lagförslagen ACTA:s och SOPA:s värsta mardröm. Programmet undviker centrala servrar och webbsidor vilket gör det i princip omöjligt att stoppa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Andra internetvägar ingen kan spärra

Tor är ett sätt att dölja från vilken ip-adress (och plats) man surfar. Man kan också sätta upp Tor-servrar som får ändelsen .onion (istället för .com). De servrarna är i princip omöjliga att hitta och stänga ner. Flera av dem är redan oerhört populära.

.bit fungerar på ett helt annat sätt än de vanliga toppdomänerna. En .bit-domän kan registreras helt anonymt genom att man betalar med den anonyma valutan Bitcoin. Endast den som har betalt med en kryptografisk Bitcoin-nyckel och därmed fått den kryptografiska nyckeln till domänen kan ändra uppgifterna i domän-adressen (och peka om den till olika serverplatser).

Meshnet kan beskrivas som ett eget internet som inte är beroende av myndigheter och landsgränser. Istället för det vanliga systemet med toppdomäner så är Meshnet ett slags "folkets internet".

Alla som kopplar upp sig på Meshnet bidrar till att skicka trafiken vidare inom Meshnet - ungefär som ett torrent-nätverk, fast för hela internet-trafiken.

Källa: SVT.

De hårt kritiserade lagförslagen ACTA och SOPA är i stort sett verkningslösa mot ett nytt fildelningsprogram kallat Tribler. Lagförslagen ACTA och SOPA handlar i grund och botten om att kunna spärra webbadresser. Om man exempelvis vill stänga ner The Pirate Bay så spärrar man helt enkelt åtkomsten till sidans webbadresser, skriver SVT.

Men Tribler använder sig inte av någon central webbsida och går således inte att stoppa. Programmet har utvecklats under mer än sex års tid av forskare vid tekniska universitetet i Delft, Holland. Målet har varit att ta fram ett program som ska vara omöjligt att stoppa – om man inte stänger ner hela internet.

-Vi gillar inte opålitliga servrar. Med Tribler har vi lyckats uppnå noll sekunders uppehåll i tjänsten under sex års tid, tack vare att vi inte litar på skakiga grunder som DNS, webbservrar eller sökportaler, säger forskaren Johan Pouwelse till sajten Torrentfreak.

Enligt Pouwelse vill forskarlaget underlätta gränslöst informationsdelande. Och hittills tycks de vara på god väg. Tribler har på kort tid blivit så populärt att man tvingats skala ned hemsidan för att inte krascha av den höga trafiken.

Istället för att hämta information om var filerna finns på nätverket från en central server har listorna i Tribler över var filer finns decentrialiserats och delas av många olika användare.

– Det här är en helt naturlig utveckling. Nu när man använder upphovsrätten som ursäkt för att få igenom alla möjliga nya censurlagar så kommer folk lära sig nya vägar runt, att kryptera och gömma sig. Då biter man sig lite i svansen eftersom det kommer göra det svårare för polisen att utreda andra brott på nätet, säger Piratpartiets Anna Troberg till SVT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela