Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nytt fildelningsprogram är ACTA:s och SOPA:s mardröm

- 15/02/2012, 19:50 -
Genom att undvika centrala servrar blir Tribler i princip omöjligt att stoppa.
1 av 2

Genom att undvika centrala servrar blir Tribler i princip omöjligt att stoppa.

Hasse Holmberg / SCANPIX

Protesterna mot ACTA och SOPA har varit många och nu finns redan vägar som går under lagförslagens radar.
2 av 2

Protesterna mot ACTA och SOPA har varit många och nu finns redan vägar som går under lagförslagens radar.

Valentina Petrova / AP

Ett nytt fildelningsprogram är lagförslagen ACTA:s och SOPA:s värsta mardröm. Programmet undviker centrala servrar och webbsidor vilket gör det i princip omöjligt att stoppa.

De hårt kritiserade lagförslagen ACTA och SOPA är i stort sett verkningslösa mot ett nytt fildelningsprogram kallat Tribler. Lagförslagen ACTA och SOPA handlar i grund och botten om att kunna spärra webbadresser. Om man exempelvis vill stänga ner The Pirate Bay så spärrar man helt enkelt åtkomsten till sidans webbadresser, skriver SVT.

Men Tribler använder sig inte av någon central webbsida och går således inte att stoppa. Programmet har utvecklats under mer än sex års tid av forskare vid tekniska universitetet i Delft, Holland. Målet har varit att ta fram ett program som ska vara omöjligt att stoppa – om man inte stänger ner hela internet.

-Vi gillar inte opålitliga servrar. Med Tribler har vi lyckats uppnå noll sekunders uppehåll i tjänsten under sex års tid, tack vare att vi inte litar på skakiga grunder som DNS, webbservrar eller sökportaler, säger forskaren Johan Pouwelse till sajten Torrentfreak.

Enligt Pouwelse vill forskarlaget underlätta gränslöst informationsdelande. Och hittills tycks de vara på god väg. Tribler har på kort tid blivit så populärt att man tvingats skala ned hemsidan för att inte krascha av den höga trafiken.

Istället för att hämta information om var filerna finns på nätverket från en central server har listorna i Tribler över var filer finns decentrialiserats och delas av många olika användare.

– Det här är en helt naturlig utveckling. Nu när man använder upphovsrätten som ursäkt för att få igenom alla möjliga nya censurlagar så kommer folk lära sig nya vägar runt, att kryptera och gömma sig. Då biter man sig lite i svansen eftersom det kommer göra det svårare för polisen att utreda andra brott på nätet, säger Piratpartiets Anna Troberg till SVT.