Joesph Kony är gerillaledare för Herrens motståndsarmé (LRA).
1 av 9
Joesph Kony är gerillaledare för Herrens motståndsarmé (LRA). - Foto: STUART PRICE/AP/Scanpix
...hans son Gavin Russell har en av huvudrollerna.
2 av 9
...hans son Gavin Russell har en av huvudrollerna. - Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
Den 6 oktober 2005 tillkännagav Internationella brottmålsdomstolen att häktningsorder hade utfärdats för Kony.
3 av 9
Den 6 oktober 2005 tillkännagav Internationella brottmålsdomstolen att häktningsorder hade utfärdats för Kony. - Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
Bland personerna som organisationen hoppas ska hjälpa dem att sprida filmen finns Mark Zuckerberg, Rihanna och U2:s sångare Bono.
4 av 9
Bland personerna som organisationen hoppas ska hjälpa dem att sprida filmen finns Mark Zuckerberg, Rihanna och U2:s sångare Bono. - Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
Den 20 arpil startar operation "Cover the night".
5 av 9
Den 20 arpil startar operation "Cover the night". - Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
Obama skickade 100 soldater till Uganda.
6 av 9
Obama skickade 100 soldater till Uganda. - Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
Jason Russell är en av skaparna bakom filmen...
7 av 9
Jason Russell är en av skaparna bakom filmen... - Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
Drömrubriken som Invisible Children hoppas på.
8 av 9
Drömrubriken som Invisible Children hoppas på. - Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
Stora delar av filmen handlar om "Jacob" som är ett av alla barn som kidnappades av Joseph Kony.
9 av 9
Stora delar av filmen handlar om "Jacob" som är ett av alla barn som kidnappades av Joseph Kony. - Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube

Vem är den där Kony egentligen?

Nyheter24 har sammanfattat det viktigaste om filmen som sprider sig som en löpeld över nätet.


Obamas soldater jagar Kony

USA har beordrat 100 amerikanska soldater till Uganda och närliggande länder för att bekämpa gerillagruppen LRA. LRA:s ledare Joseph Kony är anklagad för brott mot krigets lagar. Soldaternas uppgift är att antingen fånga eller döda honom för att på så sätt få LRA att falla.

I ett brev till kongressen skriver Obama:

"I över två decennier har Herrens moståndsarmé (LRA) mördat, våldtagit och kidnappat tiotusentals män, kvinnor och barn i Centralafrika."

Läs hela artikeln här.

VÄRLDEN. Vad är det här Kony? Du har säkert hört eller ställt frågan ett antal gånger de senaste dagarna. Du kanske själv har lagt upp youtube-filmen på Facebook där den redan delats över en halv miljon gånger sedan den släpptes. Eller likt Rihanna och Oprah twittrat om den under hashtaggen stopkony.

Bakom filmen Kony 2012 står organisationen Invisible Children vars mål är att göra ledaren för gerillagruppen Herrens motståndsarmé (LRA) - Joseph Kony - världsberömd och på så sätt få honom arresterad.

Men Joseph Kony är dock mer känd än vad filmskaparna tycks tro. I alla fall utanför USA. Nyheter24 har flera gånger rapporterat om LRA:s våldshandlingar i bland annat Uganda, Sudan och Demokratiska republiken Kongo. De ska bland annat ha huggit ihjäl 45 människor i en kyrka och dödat över 400 personer i en julmassaker. De är också kända för att kidnappa barn där man gör killarna till soldater och våldtar flickorna. De har också gjort sig ökända för att hacka av öronen och läpparna på deras offer.

Så sent som i oktober 2011 rapporterade Nyheter24 om hur USA:s president Barack Obama skickade 100 soldater till Centralafrika för att för att hjälpa regeringstrupper i kampen mot den gerillagruppen.

Samtidigt som filmen har hyllats världen över och kommer att få folk att gå kvinna hur huse den 20 april, har den också fått kritik. På flera bloggar har det höjts kritiska röster mot Invisible Children.

Kritiken handlar bland annat om att organisationen stödjer Ugandas regeringsarmé som anklagats för att ha gjort sig skyldig till massvåldtäkter och plundring. De har även fått kritik för att det i deras årsredovisning kommer fram att bara 32 procent av intäkterna går till så kallad "Direct Service".

Men de var snabba på att svara på kritiken. På Facebook skriver John Beaton från Invisible Children att man kan läsa om all ekonomisk fakta finns på deras hemsida.

På många sätt är filmen också ett expriment i hur snabbt information sprids på de sociala medierna. Tittarna uppmanas att starta en gemensam aktion den 20 april under parollen "Cover the night" där de tar över staden de bor i med bland annat affischer och klistermärken.

I skrivande stund har filmen setts 21 107 207 gånger sedan den 5 mars.

/
/
/
/
/
/
/
/
USA
/
Relaterat
Senaste nytt

Spanien: Ingen premiärministerpost för Feijóo

Så mycket måste en arbetskraftsinvandrare tjäna

En arbetskraftsinvandrare måste ha en lön på minst 80 procent av medianlönen, det vill säga i dagsläget 27 360 kronor, baserat på fjolårets medianlön på 34 200 kronor.

Polisen rapporterar om trafikbrott, Gällivare

"E45, trafikant stoppad efter att ha använt mobiltelefon i samband med färd", skriver polisen på sin hemsida.

Positiv inledning på Wall Street

New York-börsen inleder handelsdagen med kurslyft efter att dagens inflationsstatistik ger förhoppningar om att centralbanken Federal Reserve ska avvakta med ytterligare räntehöjningar.

Jenny Alversjös besked – då lämnar hon TV4:s Nyhetsmorgon

Den folkkära TV4-profilen Jenny Alversjö syns ofta i tv-rutan som en av programledarna i Nyhetsmorgon. För Nyheter24 berättar hon om hur hon tänker kring sin framtid i programmet.

Kristersson: "Inget annat land har en situation som i Sverige"

Sverige är i ett exceptionellt läge, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.