Onsdag 25 Maj
Stockholm

Morales överlämnar de rikas jord

Med en ny grundlag lämnade Bolivias president Evo Morales över jordbruksmark.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Uppmuntrad av en ny grundlag lämnade Bolivias president Evo Morales på lördagen över jordbruksmark, som staten konfiskerat från rika markägare, till fattig ursprungsbefolkning.

Morales lämnade över 38 000 hektar som nyligen konfiskerats från fem stora rancher i Bolivias rika östra lågland. Ranchägarna där har anklagats för att anställa arbetare under slavliknande villkor.

– Privat egendom kommer alltid att respekteras men vi vill att människor som inte är intresserade av jämlikhet ska ändra sitt tänkande och fokusera mer på landet än på pengar, sade Morales, omgiven av polis och militär.

Bland dem som förlorat mark återfinns den amerikanske boskapsägaren Ronald Larsen, som är en av huvudmotståndarna till den bolivianska regeringens jordreform, vars avsikt är att ge mer av landets rikedomar till den fattiga ursprungsbefolkningen.

Larsen och andra rika ranchägare har hotat att stoppa överlämnandet av deras mark och kan fortfarande överklaga exproprieringen i en markdomstol. Larsen har tidigare stått som symbol för motståndet mot Evo Morales.

– En liten grupp av markägare hindrar oss från att utföra rättvisa lanreformer i den östra regionen av Santa Cruz, sade vicepresidenten Alejandro Almaraz enligt Times.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela