Måndag 26 Sep
Stockholm

Reinfeldt bojkottar EM i Ukraina – men OS i Kina gick bra

Statsminister Fredrik Reinfeldt möter svenska OS-kandidater vid den nya bordtennisarenan i Peking 2008.
1 av 4
Statsminister Fredrik Reinfeldt möter svenska OS-kandidater vid den nya bordtennisarenan i Peking 2008. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
I april tog statsminister Fredrik Reinfeldt emot Kinas premiärminister Wen Jiabao för överläggningar på Rosenbad.
2 av 4
I april tog statsminister Fredrik Reinfeldt emot Kinas premiärminister Wen Jiabao för överläggningar på Rosenbad. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Fredrik och Filippa Reinfeldt på kinesiska muren 2008.
3 av 4
Fredrik och Filippa Reinfeldt på kinesiska muren 2008. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Reinfeldt var starkt emot en bojkott av OS i Kina och menade att det var bättre med öppenhet och dialog.
4 av 4
Reinfeldt var starkt emot en bojkott av OS i Kina och menade att det var bättre med öppenhet och dialog. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Fredrik Reinfeldt bojkottar fotbolls-EM i Ukraina på grund av landets inskränkningar av mänskliga rättigheter. Inför OS i Kina 2008 var statsministern av en annan åsikt.– Jag tror mer på dialog och öppenhet, sa han då.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ukraina och Kina

Ukraina.

Ukraina har ett flerpartisystem med en president som väljs i allmänna val. På senare år har landet hämmats av en turbulent inrikespolitisk situation och utvecklingen i landet har gett upphov till oro vad häller demokrati och mänskliga rättigheter. Inte minst gällande mediefriheten.
Enligt UD har Ukraina haft en demokratisk tillbakagång de senaste åren.

Kina.

Kina är en enpartistat och saknar fria val. Politisk opposition är inte tillåten. Det råder mycket stora brister i fråga om rättssäkerheten och skyddet för de mänskliga rättigheterna. HÄR kan du läsa mer om hur Kina bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Källa: Utrikesdepartementet.

Fredrik Reinfeldt kommer inte att se fotbolls-EM i Ukraina på plats. Statsministern anser att den politiska utvecklingen i landet har blivit ett hinder.

– Jag tycker att det är en allvarlig situation i Ukraina där man inte respekterar mänskliga rättigheter och rättsstatens principer, sa Reinfeldt i dag när han tog emot det Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy.

Bojkottade inte OS i Kina

Tanken med bojkotten är att sända politiska signaler till Ukraina som kritiseras för sina hårda inskränkningar av bland annat yttrandefrihet.
Lika tydlig var han inte under OS i Kina 2008. Då gick Reinfeldt ut och meddelade att det inte var tal om någon bojkott – trots att Kina är en diktatur som också inskränker de mänskliga rättigheterna.

– Min uppfattning är att vi inte ska bojkotta, varken invigningsceremonin eller OS, sa Reinfeldt då enligt SvD, och fortsatte:

– Man ska aldrig utesluta någonting i politiken men jag tror att annat är mer verkningsfullt. Jag tror mer på dialog och öppenhet och vi har sett små gradvisa förändringar, till exempel när det gäller dödsstraffet.

Idrottsministern vill inte bojkotta ishockey-VM i Vitryssland

Även utrikesminister Carl Bildt (M) var negativt inställd till en bojkott av OS i Kina.

– Jag har aldrig tyckt att bojkotter är ett särskilt effektivt instrument i utrikespolitik, sa Bildt då.

Så sent som i förra veckan sa idrotts- och kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroth (M) att det inte är aktuellt med en bojkott av ishockey-VM i Vitryssland.

– Det är ytterst idrotten som själva bestämmer var de ska förlägga sina mästerskap, säger hon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.