USA:s president Barack Obama ska ha vädjat till nyhetsbyrån AP om att avvakta med att publicera avslöjandet.
1 av 5
USA:s president Barack Obama ska ha vädjat till nyhetsbyrån AP om att avvakta med att publicera avslöjandet. - Foto: SCANPIX
Umar Farouk Abdulmutallab "kalsongbombaren" har dömts till livstids fängelse.
2 av 5
Umar Farouk Abdulmutallab "kalsongbombaren" har dömts till livstids fängelse. - Foto: 436/AP/Scanpix
Terrorplanen var att spränga bomben på ett flygplan.
3 av 5
Terrorplanen var att spränga bomben på ett flygplan. - Foto: Michael Probst / AP / SCANPIX
Likt 2009 misstänker man nu att den nya kalsongbomben är tillverkad av al-Qaidas bombexpert Ibrahim Hassar Asiri.
4 av 5
Likt 2009 misstänker man nu att den nya kalsongbomben är tillverkad av al-Qaidas bombexpert Ibrahim Hassar Asiri. - Foto: HO
Så här såg hans kalsongbomb ut.
5 av 5
Så här såg hans kalsongbomb ut. - Foto: AP/SCANPIX

CIA stoppade ny kalsongbombare

Al-Qaida planerde att bomba ett flyg på väg mot USA under Usama bin Ladins dödsårsdag.


Vita huset försökte stoppa avslöjandet

Uppgifter om att Vita huset ska ha försökt stoppa nyhetsbyrån AP från att publicera avslöjande har även läckt ut.

Det gick till och med så långt att även president Barack Obama har vädjat till nyhetsbyrån att avvakta. Ett officiellt uttalande planerades nämligen till tisdagen.

På onsdagen avslöjades det sedan att allt tros handla om en dubbelagent.

JEMEN/USA. Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA lyckades stoppa terroristorganisationen al-Qaida från att utföra en ny attack mot ett plan på väg till USA.

Med hjälp av en ny och mer avancerad så kallad kalsongbomb skulle en självmordsbombare spränga sig själv och planet. Och enligt källor till nyhetsbyrån AP var allt planerat lagom till den 2 maj - Usama bin Ladins dödsårsdag.

Självmordsbombningen misslyckades

Senast en så kallad "kalsongbombare" slog till var på juldagen 2009 då den unge nigerianen Umar Farouk Abdulmutallab försökte spränga sig själv ombord på ett plan. Men självmordsbombningen misslyckades dock och resulterade i att han själv fick brännskador.

Likt 2009 misstänker man nu att den nya kalsongbomben är tillverkad av al-Qaidas bombexpert Ibrahim Hassar Asiri - som utvecklat ett nytt detonationssystem för att undvika samma misstag.

Hann inte ens köpa flygbiljett eller välja plan

Vita huset ska ha känt till de nya terrorplanerna under en tid men hållit de hemliga. Inför årsdagen sa Vita husets pressekreterare Jay Carney att man inte hade "trovärdig information" om att terroristorganisationer, som al-Qaida, planerade någon attack mot USA inför årsdagen.

Den nye självmordsbombaren ska vara placerad i Jemen, men tack vare CIA lyckades han inte ens köpa en biljett eller välja vilket flyg han skulle ta. Det är i dag oklart vad som har hänt med den misstänkte personen.

/
/
CIA
/
/
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

Kvinna död – blev påkörd av tåg

En kvinna i 40-årsåldern avled på onsdagskvällen efter att ha blivit påkörd av ett tåg vid järnvägsstationen i Frövi norr om Örebro, skriver NA.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.

Kvinna i 40-årsåldern död – blev påkörd av tåg

En kvinna i 40-årsåldern avled på onsdagskvällen efter att ha blivit påkörd av ett tåg vid järnvägsstationen i Frövi norr om Örebro, skriver Nerikes Allehanda.

FI utreder misstänkt nakenblankning

Finansinspektionen (FI) misstänker att det nederländska handelsbolaget Market Wizard BV har brutit mot marknadsregler som förbjuder så kallad nakenblankning. En undersökning har inletts, skriver FI i ett pressmeddelande.

Man hittad död – polisen misstänker mord

En man i 30-årsåldern hittades på onsdagen död utomhus i ett område i Katrineholm. Omständigheterna gör att händelsen utreds som ett misstänkt mord, uppger polisen.