Nigeriarebeller anfaller oljemål

Nigerianska rebeller anföll två oljemål i Nigerdeltat i dag. Rebellrörelsen Mend tillkännagav nyligen att den ska intensifiera kampen för rättvis fördelning av oljevinsterna. (TT)


Nigerianska rebeller anföll två oljemål i Nigerdeltat på tisdagen. Rebellrörelsen Mend tillkännagav nyligen att den ska intensifiera kampen för rättvis fördelning av oljevinsterna.

Målen på tisdagen var en oljeledning tillhörig Royal Dutch Shell och ett oljefält där Chevron opererar, enligt rebellerna och en säkerhetskälla. Det var fjärde dagen av strider efter det att Mend (Rörelsen för Nigerdeltats frigörelse) tillkännagett sitt "oljekrig".

"En stor råoljeledning tillhörig Shell Petroleum förstördes med kraftigt sprängmedel", meddelade Mend.

Enligt säkerhetskällan angrep Mend också Chevrons oljefält Idama, men slogs tillbaka av säkerhetsstyrkor. För säkerhets skull har bolaget evakuerat den personal som arbetar utanför kusten, sade källan. Striderna sägs vara de mest intensiva på drygt två år.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Gängledare hann fly innan fängelse stormades

EU-topp: Obalanserad handel med Kina

EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis anser att unionens handelsrelation till Kina är "väldigt obalanserad".

Billström om Sverigebilden: "Ingen quickfix"

Den svenska regeringen har bedrivit "intensiv diplomati" gentemot muslimska länder under FN:s generalförsamling i New York Målet: att försöka "reparera" Sverigebilden efter koranbränningarna. Men något möte med Turkiet, det främsta hindret för ett ja till svenskt inträde i Nato, blev det inte.

Lastbilchauffören vaknade av raset: "Marken liksom bara gled undan"

Plötsligt såg jag hur asfalten bara bröts sönder. Det var bara att fly. Så berättar en lastbilschaufför som hamnade mitt i vägraset på E6 för DN.

Skottlossning mot bodstad i Sollentuna

1 timme sedan
"En man har avlossat skott mot entrén till en bostad i Edsberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Trafikverket om raset: "Kommer ta tid"

1 timme sedan
Trafikverket räknar med ett omfattande och tidskrävande arbete framöver längs E6 vid Stenungsund där ett stort ras i vägbanan har uppstått efter kraftigt regn.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.