Johan Staël von Holstein säger att Facebooks börsnotering kommer leda till mer kränkningar av den personliga integriteten.
1 av 5
Johan Staël von Holstein säger att Facebooks börsnotering kommer leda till mer kränkningar av den personliga integriteten. - Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Staël von Holstein menar att bolaget är "fruktansvärt övervärderat".
2 av 5
Staël von Holstein menar att bolaget är "fruktansvärt övervärderat". - Foto: Jurek Holzer/Scanpix
Facebook tar på fredag steget in på börsen. Många undrar nu vad detta betyder för användarna.
3 av 5
Facebook tar på fredag steget in på börsen. Många undrar nu vad detta betyder för användarna. - Foto: Jeff Chiu/Scanpix
Grundaren Mark Zuckerberg kan casha in rejält.
4 av 5
Grundaren Mark Zuckerberg kan casha in rejält. - Foto: Paul Sakuma/Scanpix
Facebook granskar sina användares internetvanor, och anpassar sedan sin annonsering efter detta.
5 av 5
Facebook granskar sina användares internetvanor, och anpassar sedan sin annonsering efter detta. - Foto: Timur Emek/Scanpix

Så förändras Facebook för dig när det börsnoteras

Facebooks kommande börsnotering får nu många att frukta för integriteten på nätet. Nyheter24 har undersökt vad detta innebär för användarna.


Hysteri kring aktien

Facebooks aktie är värderad till mellan 34-38 dollar. I oktober månad släpps 1,4 miljarder aktier fria, vilket innebär att grundaren Mark Zuckerberg och andra tunga investerare kan sälja sina innehav i bolaget.

USA/SINGAPORE. På fredag smäller en av de största bomberna hittills i de sociala mediernas historia när Facebook börsnoteras. Bolaget uppges vara värderat till ofantliga 700 miljarder kronor, där grundaren Mark Zuckerberg själv äger cirka 20 procent.

Storebror ser dig

Frågan är nu vad börsnoteringen egentligen innebär för användarna. I hela världen höjs allt fler kritiska röster mot att Facebook kränker människors integritet. Det sociala nätverket analyserar ständigt vilka sidor du surfar på och vilka intressen du har och de kopplar sedan samman de besökta sajterna med reklamannonser.

Men inte bara användarna är oroliga för framtiden. Facebook fruktar att EU eller den amerikanska kongressen påverkas av folkstormarna och inför hårdare regler vad gäller skydd av personlig integritet på nätet. Sådana lagar skulle på många plan innebära en katastrof för bolaget, då en majoritet av intäkterna kommer från annonser. Genom börsnoteringen ökar dessutom kravet från investerarna att bolaget ska tjäna pengar, vilket i sin tur kan leda till att Facebook än mer måste kränka användarnas integritet.

"Slutet på vår civilisation"

Johan Staël von Holstein, känd IT-profil och företagsledare, säger till Nyheter24 att det bara är en tidsfråga innan Facebook börjar ta betalt för även de enklaste funktionerna.

– Först och främst måste Facebook tjäna mer pengar, vilket gör att de kommer ta betalt för updates och inlägg. Detta har man redan testat på Nya Zeeland. Värre kommer det bli, jag ser en mycket svart framtid.

Han säger att politikerna inte insett problemet förrän nu.

– Men jag hoppas att de vaknar och och fattar rätt beslut. Då kommer bolaget vara så fruktansvärt övervärderat.

Johan Staël von Holstein menar att Google och Facebook stjäl det "intellektuella värdet" hos människor, där företagens expansion är ett hot mot mänskligheten.

– Problemet är att folk inte kan se tänka framåt. Tänk dig ett Facebook fullt integrerat i allt du företar dig. Det är slutet på vår civilisation, som början i Terminator, säger han till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.