Dottern fick Fritzl att erkänna

Dotterns vittnesmål övertygade - Fritzl erkände sig oväntat skyldig till allt.


Dotterns vittnesmål övertygade Josef Fritzl - 73-åringen erkände sig i dag oväntat skyldig till alla åtalspunkter, inklusive mord på sitt barn och barnbarn.

Samtidigt kommer uppgifter om att dottern kan ha närvarat vid rättegången i går.

Erkännandet av bland annat mord kom vid den tredje dagens inledande domstolsförhandlingar mot den 73-årige Josef Fritzl som under 24 år höll sin dotter inspärrad i en källare under sitt hus i staden Amstetten i Österrike.

Enligt Fritz var det videouppspelningen med dottern Elisabeths vittnesmål som hade övertygat honom om att erkänna alla åtalspunkter.

Det betyder att Josef Fritzl kan fällas för mord eftersom han lät bli att söka läkarhjälp när ett av de sju barn, som blev resultatet av hans upprepade våldtäkter mot sin dotter, föddes och därefter dog.

– Jag hoppades att han skulle klara det. Jag erkänner mig skyldig och borde ha insett att babyn mådde dåligt, sade Josef Fritzl, när han förklarade varför en av Elisabeths tvillingsöner 1996 dog efter födseln.

Josef Fritzl riskerar därmed livstids fängelse.

Fritzl erkänner också slavhandel, en åtalspunkt som han tidigare kategoriskt nekat till.

Tidningen Kurier i Wien spekulerar att dottern Elisabeth i själva verket var närvarande i rättssalen under tisdagens förhandlingar, då rättegången hölls bakom stängda dörrar. Enligt tidningen skulle hon valt att trots allt möta sin far ännu en gång, därför att hon planerar att skriva en bok om och nu ville samla intryck också från rättegången.

Enligt en rättspsykiater som förhördes på onsdagen lider Josef Fritzl av en svår personlighetsstörning. Men enligt psykiatern lider Fritz inte av något som gör att han inte kan ställas till ansvar för sina gärningar.

Rättspsykiatern Adelheid Kastner beskrev hur Josef Fritzls maktbehov tillfredsställdes inom familjen. Men hans sexuella maktbehov kunde ändå inte tillfredsställas förrän han hade förslavat sin dotter.

– Fantasier byggs upp och blir på sätt och vis till en lavin tills man någon gång börjar skapa förutsättningar för att omsätta dem i verkligheten, förklarade Kastner.

Även om fadern inför insomnandet och vid uppvaknandet på morgonen hade vissa samvetsförebråelser så behärskade han mycket bra att resten av tiden döva sitt samvete.

– Så snart han hade lämnat källaren och stängt dörren var det borta. Han hade förmågan att leva sitt liv däruppe utan att belastas av sitt liv därnere, förklarade Adelheid Kastner.

Rättspsykiatern rekommenderar att Josef Fritzl efter avtjänat straff tas in på en rättspsykiatrisk klinik och får vård och behandling, eftersom risken för nya svåra brott består.

Juryns dom beräknas kunna bli avkunnad under torsdag eftermiddag. Straffet kommer dock att utmätas senare.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

1 timme sedan
En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.

Örebro: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Ett tågset brinner på CV-området i Örebro-", skriver polisen på sin hemsida.