I dag röstade EU-parlamentarikerna nej till Acta-avtalet.
1 av 3
I dag röstade EU-parlamentarikerna nej till Acta-avtalet. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Protester mot Acta har ägt rum i hela världen.
2 av 3
Protester mot Acta har ägt rum i hela världen. - Foto: Matej Leskovsek / Scanpix
Acta-avtalet föreslog bland annat att tullen ska ha rätt att genomsöka USB-minnen i jakt på piratkopierat material.
3 av 3
Acta-avtalet föreslog bland annat att tullen ska ha rätt att genomsöka USB-minnen i jakt på piratkopierat material. - Foto: Staffan Löwstedt / SvD / SCANPIX

Det blev nej till ACTA

I dag röstade en majoritet av EU-parlamentet nej till Acta avtalet.


Acta-avtalet

Acta-avtalet är ett internationellt handelsavtal för att bekämpa varumärkesförfalskning och piratkopiering. Genom avtalet ska det bli lättare att motverka spridning av till exempel piratkopierade Louis Vuitton-väskor och olagligt kopierade låtar. Avtalet är till för att skydda immateriella rättigheter men ändrar inte vad som ingår i immaterialrätten.

 

- Sveriges Riksdag, EU-upplysningen

Det var 478 parlamentariker som röstade nej till det hemlighetsfulla och luddiga Anti-Counterfeiting Trade Agreement (Acta), som sedan det kommit på tal diskuterats vilt i bland annat media.

39 ledarmöter ville godkänna och 165 röstade blankt.

Avtalet, som förhandlades fram under sekretess, har upprört människor världen över och protester mot Acta har ägt rum på många platser med hundratusentals involverade.

Acta-avtalets mening är att stoppa piratkopiering av upphovsrättsskyddat material, men dess överdriva innehåll som innebär exempelvis att tullen får möjlighet att leta igenom usb-pinnar, mp3-spelare och annan lagringsmedia på jakt på upphovsrättsskyddat material, har kritiserats.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!