Makedoniskt val i EU:s skugga

Under massivt säkerhetspådrag gick makedonierna i dag till presidentval.


Tidigare val har utlöst oro i delar av landet som domineras av den albanska minoriteten. På söndagen var det dock en snöstorm som ställde till det, och förlängde röstningen på en del håll.

Cirka 8 500 poliser var utposterade för att garantera ett lugnt val i ex-jugoslaviska Makedonien, som var nära inbördeskrig 2001 och där en person sköts ihjäl och flera skadades i samband med parlamentsvalet förra året.

Söndagens val gick dock på det stora hela lugnt till.

Ymnigt snöande

Valet genomfördes med god stämning, utan incidenter och utan större felaktigheter, sade valkommissionens chef Aleksandar Novkovski när den officiella stängningstiden, klockan 19, passerats.

De flesta vallokaler stängde klockan 19.00, men dussintals förblir öppna tills väljare har kunnat rösta, eftersom inledningen av valet där försenats av ymnigt snöande, tillade dock kommissionens talesman Zoran Tanevski.

Ett lugnt val har setts som en förutsättning för att Makedonien, efter fyra år som kandidatland, ska bli aktuellt för medlemskap i EU och få inleda förhandlingar om inträde. EU:s utvidgningskommissionär Olli Rehn har därför kallat valet "sanningens stund". Över 500 internationella observatörer, varav 300 från Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen (Osse), fanns på plats.

"Makedoniens Obama"

Sju kandidater hoppas bli Makedoniens näste president. George Ivanov från det styrande konservativa partiet väntas plocka flest röster. Han tros dock inte få över 50 procent och slippa en andra valomgång den 5 april. I den omgången kommer han antagligen att ställas mot Imer Selmani, som enligt opinionsmätningarna är stabil tvåa. Selmani tillhör landets albanska minoritet och ses som valets stora överraskning.

– Tiden har kommit för Makedonien att få sin egen Obama, med andra ord, för en etnisk alban att bli president, sade Selmani i en uppmärksammad kommentar som gett honom smeknamnet "Makedoniens Obama".

Ungefär en fjärdedel av landets två miljoner invånare är albaner, och oroligheterna i samband med parlamentsvalet förra året ägde rum där albanerna är i majoritet. Det gjorde också våldet som hotade att leda till krig 2001.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!