Fredag 16 Apr
Stockholm

Därför tar den här profilbilden över på nätet

Symbolen och Obamas citat från Twitter.
1 av 8
Symbolen och Obamas citat från Twitter. Foto: Faksimil
Obama har länge varit tydlig i frågan.
2 av 8
Obama har länge varit tydlig i frågan. Foto: M. Spencer Green / AP / SCANPIX
Skådespelaren George Takei (till höger) med sin partner Brad Altman. Takeis stöd fick kampanjen att flyga.
3 av 8
Skådespelaren George Takei (till höger) med sin partner Brad Altman. Takeis stöd fick kampanjen att flyga. Foto: Chris Pizzello / AP / SCANPIX
Hillary Clinton i videon där hon ger sitt stöd.
4 av 8
Hillary Clinton i videon där hon ger sitt stöd. Foto: Human Rights Campaign
Även maken och expresidenten Bill Clinton har tagit ställning för samkönade äktenskap.
5 av 8
Även maken och expresidenten Bill Clinton har tagit ställning för samkönade äktenskap. Foto: Sunday Alamba / AP / SCANPIX
6 av 8
Kändispartwist på profilbilden: Mario och Luigi respektive Bert och Ernie.
7 av 8
Kändispartwist på profilbilden: Mario och Luigi respektive Bert och Ernie. Foto:
Eller varför inte Grumpy Cat som säger ja till samkönade äktenskap?
8 av 8
Eller varför inte Grumpy Cat som säger ja till samkönade äktenskap?. Foto:

På fler och fler amerikanska Facebookprofiler går det numera att se en röd bild med två ljusa streck. Men det är inte Kony 2013, utan en kampanj för sexuellt likaberättigande i USA.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Här är det tillåtet

Endast nio delstater och Columbiadistriktet (i huvudstaden Washington) tillåter samkönade äktenskap på lika villkor. Delstaterna är:

Connecticut
Iowa
Maine
Maryland
Massachusetts
New Hampshire
New York
Vermont
Washington

WASHINGTON, DC. På bara ett dygn har allt fler amerikaner valt att ändra sin profilbild på exempelvis Facebook och Twitter till en röd kvadrat med två rosa streck i mitten. Human Rights Campaign står bakom allt - och det handlar om homosexuellas rätt att gifta sig.

HRC har bytt ut färgerna i sin vanliga logga, som annars är blågul. Efter att den populäre skådespelaren George Takei ändrat sin profilbild exploderade intresset. Han har nämligen cirka 3,8 miljoner prenumeranter på sin Facebooksida.

"För de vänner som undrar så symboliserar den här röda symbolen att lika rätt till äktenskap egentligen handlar om kärlek. Tack till Human Rights Campaign för deras arbete. Snälla, ändra era profilbilder i dag för att visa ditt stöd - speciellt om du är en heterosexuell supporter", skrev han i ett inlägg på tisdagen.

Inlägget har sedan delats över 40 000 gånger och fått mer än 70 000 likes.

Får stöd av presidenten

Samtidigt har bilden på loggan, som HRC själva la ut på tisdagen, delats nästan 70 000 gånger. Det har fått bland andra den kände nöjesbloggaren Perez Hilton, som själv är homosexuell, att gå ut och hylla initiativet.

"Ni vaknade antagligen upp till rosa och röda symboler som tog över era sociala medier, men var inte rädda för det är för ett helt fantastiskt syfte!", skrev han i ett inlägg på tisdagskvällen.

Debatten om homosexuellas rättigheter i samhället har verkligen hamnat högt upp på den amerikanska agendan de senaste veckorna. Flera av de absolut största politikerna i landet har gett sitt stöd till kampen, däribland paret Bill och Hillary Clinton samt president Barack Obama.

I flera av sina senaste tweets har Obama skrivit olika citat till stöd för rätten för alla att gifta sig och taggat inläggen med #marriageequality:

– Homosexuellas rättigheter är mänskliga rättigheter, sa Hillary Clinton tidigare i mars:


Beslut i sommar

Det är ännu olagligt för samkönade par att gifta sig i de flesta amerikanska delstaterna. En av anledningarna är att den federala lagen "Defence of Marriage Act" (Doma) begränsar äktenskapet till att gälla en man och en kvinna. 

Under tisdagen och onsdagen ska USA:s högsta domstol diskutera dels den lagen, men också Kaliforniens "Proposition 8" - resultatet av en folkomröstning 2008 som förbjöd samkönade äktenskap. Ett beslut om de båda fallen väntas komma i sommar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela