Snart i varje amerikanskt hem?
1 av 3
Snart i varje amerikanskt hem? - Foto: Ted S. Warren/Ap/Scanpix
En majoritet vill kunna röka marijuana lagligt.
2 av 3
En majoritet vill kunna röka marijuana lagligt. - Foto: Nelson Antoine / AP / SCANPIX
I flera delstater är det redan tillåtet, i vissa utan läkarintyg.
3 av 3
I flera delstater är det redan tillåtet, i vissa utan läkarintyg. - Foto: Jae C Hong/AP/Scanpix

Majoritet amerikaner vill legalisera marijuana

För första gången någonsin svarar mer än 50 procent av alla amerikaner att de vill göra cannabis lagligt. Det visar en undersökning som presenteras på torsdagen.


Legaliseringen i Colorado

I delstaten Colorado är det sedan den 4 november 2012 helt lagligt med marijuana - liksom i delstaten Washington. Här är det som gäller:

Du får äga runt 38 gram. I ditt eget hem får du ha så mycket som dina sex lagliga plantor producerar. Lagen är en grundlag och är därför svår att ändra.

Kampen för att legalisera marijuana verkar nå nya höjder och framsteg i USA. På torsdagen presenteras nämligen en undersökning som visar att en majoritet människorna i "land of the free" för första gången någonsin vill kunna köpa och sälja drogen helt lagligt.

Lika positiva som på 70-talet

I flera delstater har man redan börjat legalisera eller åtminstone tillåta cannabis för medicinalt bruk. Men nu finns det alltså folkligt stöd för att helt legalisera. Siffrorna visar att de som var som mest positiva till cannabis på det glada 70-talet återigen är tillbaka vid de nivåer som nåddes då i liknande undersökningar.

I övrigt är stödet som allra störst hos personer i åldrarna 18-29 år, med liten övervikt för männen.

– Det är dags för politikerna att komma ikapp väljarna i den här frågan, säger Tom Angell, talesman för organisationen Marijuana Majority, till Huffington Post.

Kostnaderna för jakten är för höga

I undersökningen, som gjordes av Pew Reasearch Center intervjuades 1 501 personer via telefon under perioden 13-17 mars. 72 procent av de som svarat ja tycker att de statliga kostnaderna för att bekämpa narkotikan är alldeles för höga.

/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.