Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Majoritet amerikaner vill legalisera marijuana

- 04/04/2013, 22:33 -
Snart i varje amerikanskt hem?
1 av 3

Snart i varje amerikanskt hem?

Ted S. Warren/Ap/Scanpix

En majoritet vill kunna röka marijuana lagligt.
2 av 3

En majoritet vill kunna röka marijuana lagligt.

Nelson Antoine / AP / SCANPIX

I flera delstater är det redan tillåtet, i vissa utan läkarintyg.
3 av 3

I flera delstater är det redan tillåtet, i vissa utan läkarintyg.

Jae C Hong/AP/Scanpix

För första gången någonsin svarar mer än 50 procent av alla amerikaner att de vill göra cannabis lagligt. Det visar en undersökning som presenteras på torsdagen.

Kampen för att legalisera marijuana verkar nå nya höjder och framsteg i USA. På torsdagen presenteras nämligen en undersökning som visar att en majoritet människorna i "land of the free" för första gången någonsin vill kunna köpa och sälja drogen helt lagligt.

Lika positiva som på 70-talet

I flera delstater har man redan börjat legalisera eller åtminstone tillåta cannabis för medicinalt bruk. Men nu finns det alltså folkligt stöd för att helt legalisera. Siffrorna visar att de som var som mest positiva till cannabis på det glada 70-talet återigen är tillbaka vid de nivåer som nåddes då i liknande undersökningar.

I övrigt är stödet som allra störst hos personer i åldrarna 18-29 år, med liten övervikt för männen.

– Det är dags för politikerna att komma ikapp väljarna i den här frågan, säger Tom Angell, talesman för organisationen Marijuana Majority, till Huffington Post.

Kostnaderna för jakten är för höga

I undersökningen, som gjordes av Pew Reasearch Center intervjuades 1 501 personer via telefon under perioden 13-17 mars. 72 procent av de som svarat ja tycker att de statliga kostnaderna för att bekämpa narkotikan är alldeles för höga.