Man misstänkt för serievåldtäkter

Våldtäkt, överfall och våldtäktsförsök mot åtta kvinnor i Oslo.


En 40-årig man misstänks för våldtäkt, överfall och våldtäktsförsök mot åtta kvinnor i Oslo. Polisen betecknar rättsfallet som det värsta i sitt slag i staden i modern tid.

Våldtäkterna har begåtts under en lång tidsperiod, från 1998 till 2007. Mannen har kört svarttaxi och de flesta av överfallen har skett i samband med den verksamheten.

Det var en ren tillfällighet att mannen greps efter den sista våldtäkten han är åtalad för. Kvinnan våldtogs i sin lägenhet i november 2007. Mannen stal också hennes mobiltelefon. Hon gick därför till en jourbutik för att ringa till polisen.

– Då polisen kom dit, kom en man in i butiken. Kvinnan bröt ihop och pekade genast ut honom som gärningsmannen. På så vis greps han på stället, säger åklagare Pål-Fredrik Hjort Kraby vid Oslo polisdistrikt.

Utredningen ledde till att mannen kunde knytas till två andra våldtäkter hösten 2007. För ett år sedan betraktades utredningen som klar att lämnas till åklagare. Men då hände något som förlängde hela utredningen.

– Vi hade DNA-material från det sista fallet som sänts till rättsmedicinska institutet. Nu fick vi svar, och det visade sig att han stämde in på fem andra våldstäktsfall, säger Hjort Kraby.

Att fallen inte tidigare hade kopplats samman berodde på att beskrivningarna av gärningsmannen i de de olika fallen stämde så dåligt överens att det knappast kunde röra sig om en och samma förövare.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!