Nyfödd baby portas

"Föräldrarna borde ha tänkt på hela proceduren".


Ett svenskt par har anlitat en ukrainsk surrogatmamma, uppger svt.se. Att anlita surrogatmamma är inte tillåtet i Sverige. Hur omfattande det sker utomlands vet inte UD. Där anser de att föräldrarna lite grann har sig själv att skylla då de inte tänkt på alla byråkratiska procedurer. Enligt svensk lag får man inte anlita surrogatmamma och då accepteras inte barnet som svenskt.

Fallet startade för ett år sedan då paret tog kontakt med en ukrainsk kvinna. Hon accepterade att bli surrogatmamma, men ägget kommer från en annan ukrainsk kvinna. Däremot är sperman från mannen.

Surrogatmamman födde barnet för ungefär 10 dagar sedan och paret skulle ha hämtat barnet till Sverige. Men vid utresan blev det stopp, eftersom svenska ambassaden i Kiev inte ville godkänna barnet som svenskt. Svensk lag menar nämligen att mammans medborgarskap också avgör barnets medborgarskap. Det trots att paret har ett ukrainskt papper på att de är föräldrar till barnet.

- Ett svenskt pass kan inte utfärdas till barnet eftersom det är fött i Ukraina, av en ukrainsk mamma och då blir barnet ukrainskt, säger Anders Jörle, presschef på UD till Rapport.

I dagsläget anser däremot inte Ukraina att barnet är ukrainskt och en tvist om saken har uppstått mellan länderna. Enligt UD är det upp till Migrationsverket att avgöra om barnet kan få migrationstillstånd. Just nu är paret kvar i Kiev med barnet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!