Fredag 21 Jan
Stockholm

Avslöjat: Så spionerar USA på dig med hjälp av Facebook och Google

FBI och NSA ska ha haft direkttillgång till företagens servrar.
1 av 5
FBI och NSA ska ha haft direkttillgång till företagens servrar. Foto: AP/Scanpix
Myndigheterna kan samla in information från dina Facebookkonversationer.
2 av 5
Myndigheterna kan samla in information från dina Facebookkonversationer. Foto: AP/Scanpix
Enligt Washington Post har även telefontrafik övervakats.
3 av 5
Enligt Washington Post har även telefontrafik övervakats. Foto: AP/Scanpix
Nu får myndigheterna hård kritik i USA.
4 av 5
Nu får myndigheterna hård kritik i USA. Foto: AP/Scanpix
Programmet ska ha varit superhemligt.
5 av 5
Programmet ska ha varit superhemligt. Foto: AP/Scanpix

Kreditkortsköp och telefon- och internettrafik. Nya avslöjanden visar att amerikanska myndigheter samarbetar med nio internetjättar för att kartlägga invånarnas liv på nätet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Inleddes 2007

Enligt Washington Post ska övervakningsprogrammet ha startats år 2007. Det ska ha skett under stor sekretess och flera politiker har belagts med tystnadsplikt.

Justitiedepartement har enligt uppgifterna beordrat nätjättarna att ge myndigheterna åtkomst. Detta ska ha skett via den hemliga domstolen FISA. Företagen som lämnat ut information är:

Microsoft
Apple
Yahoo
Google
Facebook
PalTalk
AOL
Skype
YouTube

Med hjälp av storföretag som Facebook, Google, Microsoft, Apple, Youtube, Skype och Yahoo har amerikanska myndigheter spionerat på privatpersoner i USA. Det avslöjar tidningen Washington Post i dag.

Övervakningsprogrammet har namnet PRISM och är enligt tidningen en enorm källa för underrättelseinformation. Washington Post skriver att programmet kallats för en "guldgruva".

– Det här programmet är hisnande. Det visar ingen som helst hänsyn eller försök till att begränsa eller skräddarsy övervakningen av medborgarna, säger Jonathan Turley, expert på konstitutionell rätt vid George Washington universitet till Wall Street Journal.

"Ett hot mot säkerheten"

Nyheten har skakat om landet rejält och spionchefen James Clapper menar att den läckta informationen är ett hot mot landets säkerhet.

– Att diskutera sådana här program offentligt kommer att påverka hur våra motståndare agerar och kommer göra det svårare för oss att förstå deras planer, säger Clapper i ett pressmeddelande.

Haft tillgång till enormt informationsflöde

Clapper hävdar att övervakningen respekterar invånarnas privatliv och att det finns stränga regler för att inte kränka medborgarnas rättigheter. Men enligt Washington Post ska FBI och National Security Agency (NSA) haft tillgång till nio nätjättars servrar.

Där har myndigheterna kunnat samla in ljud- och videomaterial, mejl och andra dokument i företagens gigantiska informationsflöden. Utöver det ska även USA:s tre största telefonbolag ha övervakats. 

Men flera av nätjättarna nekar till att de skulle ha lämnat ut information. Under natten gick Yahoo, Apple, Google, Microsoft och och Facebook ut och dementerade att myndigheterna har fått "direkt tillgång" till deras servrar. 

– Vi har aldrig hört något om PRISM, säger en talesperson för Apple till Business Insider.

Piratpartiet starkt kritiska

Svenska Piratpartiet menar att PRISM även kan ha drabbat svenskar. Vita Huset har uppgett att man inte övervakat amerikaner utan endast utländska medborgare.

– Alla människor har en okränkbar rätt till sitt privatliv så länge man inte är misstänkt för ett allvarligt brott. Den typ av slentrianövervakning som NSA, FBI och för all del även vårt svenska FRA ägnar sig åt är ett grovt övergrepp både mot den enskilda människan och mot det fria samhället i stort, säger Piratpartiets ledare Anna Troberg i ett pressmeddelande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt