Ett skämt på Facebook blev allvar för Justin Carter.
1 av 5
Ett skämt på Facebook blev allvar för Justin Carter. - Foto: Leif R Jansson /JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
I USA betraktas Carters skämt som terrorist-hot. Ett brott som kan ge upp till åtta års fängelse.
2 av 5
I USA betraktas Carters skämt som terrorist-hot. Ett brott som kan ge upp till åtta års fängelse. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Här är 18-åringen Justin Carter.
3 av 5
Här är 18-åringen Justin Carter. - Foto: Gawker
En tredje part såg konversationen och googlade fram tonåringens adress.
4 av 5
En tredje part såg konversationen och googlade fram tonåringens adress. - Foto: Ap
Det som händer på Facebook - stannar inte på Facebook.
5 av 5
Det som händer på Facebook - stannar inte på Facebook. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Skämtade om terrordåd på Facebook – nu riskerar han fängelse

Att dra sarkastiska skämt kan tydligen kosta dig hela åtta år i fängelse. I alla fall i USA, som betraktar en 18-årings kommentar på Facebook som ett terroristhot.


Ville ha fängelse

En man dömdes till tre månaders fängelse som avbröts och ersattes med ett alkoholförbud i två år. Det klarade inte mannen av. 

I stället bad han om att skickas tillbaka fängelset eftersom han blev deprimerad över att behöva stanna hemma varje gång hans kompisar var ute och festade.

USA. Det var på Facebook som konversationenstartade. 18-årige Justin Carter slängde ur sig en sarkastisk kommentar till någon om ett datorspel –något han nu kan komma att få fängelse för – i upp till åtta år, skriver Gawker.

En tredje part såg kommentaren

En kvinna, som inte var inblandad i konversationen, snappade upp Carters svar pånågot som ska ha liknat kommentaren ”Du är ju galen, du är ju störd i huvudet”.Carter skrev ”Ja, jag är riktigt störd, jag skulle skjuta en hel skola full medungar och äta deras, fortfarande bultande, hjärtan”.

Kvinnan, som inte uppfattat attkommentaren var ett sarkastiskt skämt, eller att nästa kommentar var ”lol”,kollade upp Carters adress med hjälp av Google. När hon såg att 18-åringenbodde i samma område som en grundskola, larmade hon genast polisen.

Kan fängslas i upp till åtta år

Nu anklagas Carter för terrorhotvilket innebär att han kan bli fängslad i upp till åtta år för brottet. Pappan, Jack Carter, säger att sonen inte är den typen somläser nyheter eller tittar på teve.

– De här ungarna förstår inte vad dehåller på med, de förstår sig inte på konsekvenserna eller offenlighetens rum:

– De här människorna menar verkligen allvar. De vill att min son ska sättas i fängelse för de sarkastiska skämtenhan drog, säger pappan till KVUE.

Kräver grundlig översyn av lag

Familjen har nu startat en namninsamlingför att öka medvetenheten om vilka konsekvenser detta kan få. De kräver dessutom engrundlig översyn av de terrorlagar som finns i USA, skriver Gawker.

/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!