Tisdag 20 Apr
Stockholm

Sökte hjälp efter olycka – sköts ihjäl av polis: "Mord som osar rasism"

Jonathan Ferrell sköts ihjäl av polisen Randall Kerrick.
1 av 4
Jonathan Ferrell sköts ihjäl av polisen Randall Kerrick. Foto:
Jonathan Ferrells bil efter olyckan. Han var tvungen att klättra ut ur den.
2 av 4
Jonathan Ferrells bil efter olyckan. Han var tvungen att klättra ut ur den. Foto: Faksimil CNN
Kerrick misstänks för dråp – men ska ha agerat i självförsvar enligt polisen.
3 av 4
Kerrick misstänks för dråp – men ska ha agerat i självförsvar enligt polisen. Foto:
Ingen av de andra poliserna drog vapen när Ferrell sköts.
4 av 4
Ingen av de andra poliserna drog vapen när Ferrell sköts. Foto:

24-åriga Jonathan Ferrell var med om en svår bilolycka. Men när han sökte hjälp hos några som bodde i närheten larmade de polisen. Som sedan sköt ihjäl honom. Nu höjs återigen röster om rasism i USA.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mordet på Trayvon Martin

Protester mot rasism i USA tog ny fart i juli när vakten George Zimmerman friades helt trots att han erkänt att han skjutit ihjäl 17-årige Trayvon Martin. Beslutet ledde till gatuprotester i flera amerikanska städer mot domslutet som man menade var rasistiskt.

När Martin sköts menade Zimmerman att han "agerat misstänksamt" och haft huvtröja på sig. Åklagarsidan hävdade dock att vakten sökte konfrontation med 17-åringen och förföljde honom. Det var en kväll när Martin varit ute och köpt godis som han sköts ihjäl.

CHARLOTTE. "Ett mord som osar av rasism". Så beskriver tidskriften The Nations skribent Dave Zirin händelsen som ägde rum i lördags.

24-årige Jonathan Ferrell, känd för sin collegekarriär inom amerikansk fotboll, var med om en svår bilolycka. Han klättrade ur sin bil och gick till ett närliggande hus i ett överklassområde utanför Charlotte för att få hjälp. Efter att ha bankat flera gånger på dörren öppnade kvinnan som bodde där dörren.

När hon inte kände igen honom stängde hon direkt, tryckt på ett "panikalarm" och ringde polisen. När de kom till platsen gick Ferrell emot konstaplarna – och en av dem sköt flera skott mot den unge afroamerikanske mannens kropp. Enligt CNN var han obeväpnad och dog på platsen.

"Gamla rasistiska jävla Amerika"

Efter det uppmärksammade fallet med 17-årige Trayvon Martin (som sköts ihjäl av en vakt, inte en polis) höjs nu återigen röster om rasism i landet. 

"Hur kan president Obama tala om de "amerikanska värden" USA vill projicera på Mellanöstern när en ung, obeväpnad man inte kan fråga om hjälp efter en bilolycka utan att ses som en dödlig måltavla?", skriver Zirin i The Nation.

Även på Twitter anklagas polisen som sköt för rasism:

Misstänks för dråp

Polismannen som sköt Ferrell, 27-årige Randall Kerrick, var den enda av de närvarande konstaplarna som drog sitt vapen. Han hävdar att 24-åringen gick till attack mot honom. Nu misstänks Kerrick för dråp – men hittills menar utredarna att han agerat i självförsvar.

Både Kerrick och de två andra poliser som var på plats har stängts av under utredningen.

"Stor sorg och ångest inom organisationen"

Sent på lördagen släppte Charlotte-Mecklenburgs polis ett pressmeddelande där de beklagar det inträffade.

"Det här är en mycket olycklig incident och har gjort familjen förkrossad samt orsakat stor sorg och ångest inom vår organisation. Vi måste ändå alltid sträva efter att ta fram alla fakta och bevis i varje fall för att se när det är lämpligt att åtala en medlem i kåren", skriver polismyndigheten enligt WOSC.

Ferrell lämnar efter sig sin fästmö som han nyligen förlovat sig med.

Kommentera
Kopiera länk
Dela