Kapten gripen efter oljeutsläpp

Misstänks för grovt miljöbrott.


Kaptenen på ett fartyg har gripits efter ett omfattande oljeutsläpp utanför Nådendal i södra Finland.

Oljan har spridit sig ända till Ålands skärgård, men dimma har försvårat för den finländska sjöbevakningens flygplan att följa hur oljeutsläppet sprider sig i Skärgårdshavet. Enstaka oljefläckar har iakttagits på huvudfarleden från Nådendal till Houtskär. Oljestrimman börjar i Nådendal och följer farleden västerut, säger brandchef Reijo Salminen i Nådendal.

Myndigheterna har inte offentliggjort från vilket fartyg utsläppet tros komma, men en kapten misstänks för grovt miljöbrott. Inledande förhör har hållits både med kaptenen och med andra personer, enligt vad som framkom på måndagseftermiddagen.

Det är ännu oklart hur mycket olja som läckt ut, men det rör sig om ett betydande utsläpp. Oljan har observerats ända vid Ledsund, söder om Åland, och observationer av oljebälten har också gjorts vid Erstan och i Nagu.

Enligt miljöcentralen behöver man inte sätta in några motåtgärder eftersom det troligen rör sig om lätt brännolja, som avdunstar av sig själv och inte innebär någon fara för människor.

Oljan i havet är antingen brännolja eller diesel. Den flyter på ytan och avdunstar snabbt, och smutsar inte ner lika illa som tung olja, säger Salminen.

Räddningsverket har lagt ut länsar i hamnområdet i Nådendal. Dessutom har gamla stan skyddats.

Det var vid middagstid i söndags de första observationerna av utsläppet gjordes. Först misstänktes utsläppet ha ägt rum vid Fortums kraftverk i Nådendal, men enligt Fortum kommer oljan inte därifrån. Kraftverkschefen Jari Rahtu säger att inga spår av läckor upptäckts i kraftverket.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!