Han är världens mäktigaste person

Ökänd på nätet. Okänd i verkligheten.


Barack Obama. Oprah Winfrey. Eller Bill Gates. Nej, i år leder en man vars bisarra internetforum samlar västvärldens internetjunkies.

Just nu toppar mannen som grundade en av världens mest ökända undergroundcommunityn Time magazines omtalade lista. En okänd man för den större allmänheten, moot, som grundade www.4chan.org – ett enormt bildforum där inget censureras och där alla kan skriva – inspirerat av ett japanskt mangaforum – har fullkomligt krossat allt motstånd. Han leder med över en miljon röster före tvåan. Men frågan är: vem är han?

4chan anses ha gett upphov till mycket av den vulgära internethumorn som en del nätjunkies hänger sig åt. Eftersom forumet är så pass öppet anses det heller inte vara helt "arbetssäkert" att surfa runt där. Det händer att personer lägger in exempelvis barnpornografi. Dessa personer får då sina ip-nummer blockerade av 4chan's moderatorer.

2007 förklarade redaktören, Richard Strengel för Time magazines lista över de 100 mest inflytelserika personerna under året, att Time 100 inte enbart handlar om hjältar:

"Inflytande är svårt att mäta. Vi letar efter människor vars idéer, talanger och upptäckter förvandlar världen vi lever i. Inflytande mäts bättre genom mjuk makt i stället för hård. Vi är mer intresserade av personerna som ändrar våra tanke- och synsätt på världen, än personer med en mer formell makt."

Efter att Lev Grossman, författare och skribent för Time magazine, valde in moot, eller "Christopher Poole" som han kanske heter, toppade han listan direkt. Grossman menar att moot är en av de mest "inflytelserika personerna bakom innehållssamarbeten på nätet".

Kommer han att bli världens mest inflytelserika man 2009?

Eller göder han hackare på anabola?

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!