Lördag 31 Jul
Stockholm

Kvinna blev våldtagen – greps för att kunna bevisa brottet

Kvinnan som blivit utsatt för brottet fängslades, för att polisen skulle kunna försäkra sig om att hon skulle vittna.
1 av 2
Kvinnan som blivit utsatt för brottet fängslades, för att polisen skulle kunna försäkra sig om att hon skulle vittna. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rättegången förväntas börja i mars.
2 av 2
Rättegången förväntas börja i mars. Foto: Bob Mach/TT

En kvinna som blivit kidnappad, misshandlad och våldtagen blev själv fängslad av polis för att kunna bevisa brotten.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

USA. Det var efter att offret i ett våldtäktsfall inte dykt upp på mötena med åklagarna som polisen grep henne. De var tvungna att försäkra sig om att hon skulle vittna. Kvinnan fick sitta i fängelse en natt, och släpptes sedan mot löftet att inte missa fler möten. 

Ovanligt att låsa in vittnen

I Cowlitz County, Washington finns det en statlig lag som gör det möjligt för polisen att gripa vittnen till brott för att försäkra sig om att de kommer till rättegången. Enligt polischefen James Smith är användningen av denna lag extremt ovanlig och ses som en "sista utväg". 

Enligt TDN blir det här fallet av användningen av lagen extra anmärkningsvärt, eftersom de låser in ett vittne tillika offer för kidnappning. Kvinnan är även hemlös, och sover ofta på vänners soffor vilket gör henne svår att få tag på. 

Efter att blivit släppt lovade dock kvinnan att hon hädanefter skulle bo hemma hos sina föräldrar. 

Tejpades fast och våldtogs

Det var i oktober 2012 som kvinnan av sitt ex Brandt Lyle Jensen mot sin vilja tvingades till den åtalade Donald Howard McElfsish hem. Hon beordrades att klä av sig medan Jensen under knivhot tejpade fast henne på en stol. Jensen sa sedan åt henne att utföra sexuella tjänster på McElfish för att betala av en påstådd skuld. 

Jensen lämnade sedan rummet och då tvingade sig McElfish på henne. Senare kunde kvinnan ta sig loss och sprang då naken genom skogen till ett närliggande hus för att få hjälp, skriver TDN. 

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela