FN: Var fjärde död i Gaza civil

Minst 25 procent av de palestinier som dött under de senaste dagarnas israeliska offensiv i Gaza har varit civila, uppger FN.


Israel genomförde natten till i dag nya anfall mot mål i Gazaremsan. Minst en palestinier, en läkare, dödades, enligt sjukhuskällor.

– Det är mycket illa. Jag och mina barn har inte sovit på hela natten på grund av attackerna mot ministerierna. De ligger nära där vi bor. Mina barn gråter och gråter, och frågar mig hela tiden när det här ska ta slut - men jag kan inte svara dem, säger Mona al-Shawwa, palestinier i Gaza stad, till TT via telefon på onsdagen.

Hon berättar också att familjen - som förutom henne själv består av maken, en åttaårig dotter samt sexåriga tvillingsöner - varit utan elektricitet i två dagar och att tillgången på mat och förnödenheter är begränsad sedan Israels luftangrepp inleddes i lördags.

Mona al-Shawwa talar om grannar, vänner och bekanta som förlorat anhöriga i attackerna - och hon säger att även moskéer och bostadshus attackeras.

Det är inte bara säkerhetsmål.

Under samtalet hörs sirener från utryckningsfordon i bakgrunden.

al-Shawwa och hennes man arbetar i Gazaremsan för organisationen Palestinian center for human rights (PCHR), och de har envist stannat kvar i området under dess tidigare många oroligheter.

– Men nu är det totalt annorlunda. Nu är det verkligen krig, anfallen är överallt - det finns inga säkra platser någonstans, säger hon.

Enligt Israel flygbombades kansliet tillhörande Ismail Haniya, som leder Hamasregeringen i Gazaremsan, i Gaza stad. Haniya har dock sedan en tid gått under jorden för att undvika att dödas i attackerna.

Också inrikesministeriet ska ha slagits ut, rapporterar TT:s utsände.

Dessutom attackerade flygvapnet ytterligare 35 mål. Enligt Israel ska det ha rört sig om vapendepåer, raketavskjutningsramper, tillhåll för Hamas samt fler smugglingstunnlar i Rafah-området i södra Gazaremsan.

Vidare ska israeliska flottan ha angripit andra militära mål.

Minst 25 procent av de palestinier som dött under de senaste dagarnas israeliska offensiv i Gaza har varit civila, uppger FN:s biståndsorgan UNWRA.

Minst 25 procent av de döda är civila och antalet kan mycket väl vara högre, sade UNWRA-talesmannen Christopher Gunness till nyhetsbyrån AFP.

Sedan offensiven inleddes i lördags har minst 390 palestinier dött och 1 900 skadats, enligt sjukhuskällor i Gaza som också hävdar att minst 42 av de döda var barn.

Under samma period har minst fyra israeler dött till följd av Hamas raketbeskjutningar från Gaza.

I dag meddelade också den statsägda egyptiska dagstidningen Al-Ahram att Egypten ställer in sitt officiella nyårsfirande i solidaritet med palestinier som "massakrerats" i Gaza.

Det franska förslaget till vapenvila beskrivs av Israel som "orealistiskt", rapporterar Reuters och skriver att förslaget gick ut på en 48-timmars vapenvila så att ytterligare humanitära förnödenheter kan föras in i Gazaremsan.

– Förslaget innehöll inga som helst garantier om att Hamas ska stoppa raketattackerna och smugglingen, sade Yigal Palmor, talesman vid det israeliska utrikesdepartementet.

Det är inte realistiskt att tänka sig att Israel ensidigt proklamerar eld upphör, när det inte finns något som tvingar Hamas att sluta med sitt skjutande och sin terror.

Men Palmor underströk att Israel inte avvisat förslaget utan att det var ett av flera som övervägdes.

En annan israelisk talesman ska, enligt Reuters, ha sagt att Frankrike eventuellt kommer att föreslå ytterligare tillägg till planen.

Israels säkerhetskabinett ska i dag samlas för att diskutera de internationella kraven på en vapenvila i Gazaremsan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

3 timmar sedan
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

igår 22:30
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.