Rysk gas till Europa kan stoppas

Leveranserna av gas till Ukraina kommer att stoppas på torsdag.


Det ryska statliga gasmonopolet Gazprom förklarade på onsdagen att leveranserna av gas till grannlandet Ukraina trots allt kommer att stoppas på torsdag morgon om inte ett nytt kontrakt signerats vid midnatt natten mellan onsdag och torsdag.

– Vi är i en sits där leveranserna till Västeuropa är i fara. Den här positionen kan inte beskrivas som något annat än utpressning, sade Gazproms vice styrelseordförande Alexander Medvedev.

Han hänvisade till ett brev som ska ha innehållit ett hot från Ukrainas statliga gasfirma Naftogaz om att stoppa gasleveranserna till Europa om Gazprom obstruerade.

Brevets äkthet kunde inte verifieras på plats. Ukrainas ledare har hittills sagt att landet garanterar Rysslands gastransporter genom landet men bara beskyllningen räckte för att ytterligare skruva upp tonläget mellan länderna.

Krav på kontrakt

Den ryska premiärministern Julia Tymosjenkos medarbetare meddelade på onsdagseftermiddagen att hon skulle resa till Moskva för krissamtal, bara för att en timme senare meddela att resan var inställd och att specialisterna som är på plats från det ukrainska gasbolaget är "tillräckliga" för att sluta avtal. Uppgifter i tisdags gjorde gällande att frågan åtminstone tillfälligt löst sig, men så tycks alltså inte vara fallet.

– I frånvaro av ett kontrakt kan vi inte leverera någon gas till Ukraina. Och vi kommer inte heller att göra det, sade Gazproms Alexander Medvedev på en presskonferens på onsdagen.

Gasen slut på torsdag

Vid samma tillfälle sade Gazproms talesman Sergej Kuprijanov att kontrakten för närvarande är kalkylerade över 24-timmarsperioder vilket innebär att gasen kommer att ta slut klockan tio på torsdag lokal tid. Krisen påminner om en liknande kontrovers 2005-2006 som ledde till att Gazprom ströp leveranserna till Ukraina, att Ukraina då använde den gas som var avsedd för Europa och att Europa i sin tur upplevde gasbrist. I år har dock ukrainska och europeiska myndigheter sagt att de byggt upp reserver som ska räcka genom vintern.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!