Gaskriget har drabbat EU

Ryssland anklagar Ukraina för att stjäla gas ämnad för Europa.


Flera EU-länder fick minskade gasleveranser på fredagen. Ryssland skyller på Ukraina. Nu har EU kallat till krismöte.

Gaskriget mellan Ryssland och Ukraina trappas upp. På nyårsdagen ströp Ryssland leveranserna till Ukraina därför att Ukraina inte betalat alla räkningar. Parterna är också oeniga om priset från och med årsskiftet. Resultatet - minskade leveranser.

Rumänien, Ungern och Polen rapporterade att trycket i gasledningarna hade minskat. Tjeckien, som vid årsskiftet tog över som EU:s ordförandeland, kallade till ett krismöte på tjänstemannanivå i Bryssel på måndag.

– Situationen har nu stegrats till en nivå som kräver ett extraordinärt möte, sade den tjeckiske talesmannen Radek Honzak.

Det tjeckiska ordförandeskapet sade i ett uttalande att energiförbindelserna mellan EU och dess grannar bör byggas på tillförlitlighet och förutsägbarhet. "Gällande avtal om leveranser och transit måste respekteras under alla omständigheter", hette det vidare.

Tjuvar

Den ryske statlige energigiganten Gazprom anklagade Ukraina för stöld. Cirka en fjärdedel av all gas som används i EU kommer från Ryssland och 80 procent av den mängden passerar genom Ukraina.

Anklagelserna tillbakavisades omgående av det ukrainska energibolaget Naftogaz.

– Vi stjäl inte gas. Vi flyttar gas av tekniska skäl för att kunna garantera den ryska exporten genom Ukraina, sade Naftogaz talesman enligt AFP.

Inslag: CNN i samtal med Gazprombossen Alexander Medvedev

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

1 timme sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

1 timme sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

1 timme sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

1 timme sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.