Onsdag 17 Aug
Stockholm

Nato återtar kontakt med Ryssland

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nato har gått med på att gradvis återuppta kontakterna med Ryssland, som avbröts efter angreppet mot Georgien, säger Jaap de Hoop Scheffer, militäralliansens generalsekreterare, enligt Al Jazeera i dag.

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice säger samtidigt att Nato ska vara väldigt försiktiga med varje steg mot militärt samarbete med Ryssland.

Uttalandat kom under tisdagen efter att Natos utrikesministrar träffats i Bryssel för att diskutera de framtida relationerna med Rysslad, och hur man kan tillåta Georgien och Ukraina att fortsätta sitt arbete för medlemskap i Nato.

De Hoop Scheffer säger vidare:

– Bundsförvanterna kom överens om vad jag skulle kvalificera som en villkorlig ny förbindelse med Ryssland.

Generalsekreteraren menar att detta inte inebär att Nato har ändrat ståndpunkt i frågon om att Ryssland använt sig av oproportionerliga styrkor under invasionen av Georgien i augusti, eller att det skulle vara acceptabelt att Ryssland hotat stationera missiler nära Natos gränser.

De europeiska länderna hade uppmanat Nato att återuppta full kontakt med Ryssland, men USA har varit motvilliga. Utrikesminister Condoleezza Rice sa innan mötet att hon i princip inte motsätter sig att återuppliva kontakterna med Ryssland. Men med hänvisning till att de ryska trupperna fortfarande är kvar i de georgiska utbrytarregionerna menar Rice att Nato ska hålla sig avvaktande och vara försiktiga med varje steg mot ett militärt samarbete med Ryssland, skriver Al Jazeera.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.