Nato återtar kontakt med Ryssland

Nato har gått med på att gradvis återuppta kontakterna med Ryssland, som avbröts efter angreppet mot Georgien, säger Jaap de Hoop Scheffer, militäralliansens generalsekreterare, enligt Al Jazeera i dag.

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice säger samtidigt att Nato ska vara väldigt försiktiga med varje steg mot militärt samarbete med Ryssland.

Uttalandat kom under tisdagen efter att Natos utrikesministrar träffats i Bryssel för att diskutera de framtida relationerna med Rysslad, och hur man kan tillåta Georgien och Ukraina att fortsätta sitt arbete för medlemskap i Nato.

De Hoop Scheffer säger vidare:

– Bundsförvanterna kom överens om vad jag skulle kvalificera som en villkorlig ny förbindelse med Ryssland.

Generalsekreteraren menar att detta inte inebär att Nato har ändrat ståndpunkt i frågon om att Ryssland använt sig av oproportionerliga styrkor under invasionen av Georgien i augusti, eller att det skulle vara acceptabelt att Ryssland hotat stationera missiler nära Natos gränser.

De europeiska länderna hade uppmanat Nato att återuppta full kontakt med Ryssland, men USA har varit motvilliga. Utrikesminister Condoleezza Rice sa innan mötet att hon i princip inte motsätter sig att återuppliva kontakterna med Ryssland. Men med hänvisning till att de ryska trupperna fortfarande är kvar i de georgiska utbrytarregionerna menar Rice att Nato ska hålla sig avvaktande och vara försiktiga med varje steg mot ett militärt samarbete med Ryssland, skriver Al Jazeera.

Skrivet av:

Senaste nytt

Experten: Lugn i räntestormen, husdrömmen springer inte ifrån dig

Äldre par dog av sjukdom

Mordutredningen kring ett äldre par som hittats döda i Åsele kommun läggs ner. Den rättsmedicinska undersökningen visar att paret avled på grund av sjukdom, skriver polisen på sin sajt.

Ja till nya EU-regler om miljöbrott

Tuffare straff och mer likartad behandling i hela EU är tänkt att bli följden när nya miljöbrottsregler nu spikats av EU-parlamentet i Strasbourg.

Vasaloppet 2024: Tv-tider, rekord och resultat

Vasaloppet 2024 går av stapeln i början av mars. Nyheter24 reder ut några vanliga frågor som svenskarna googlar inför den anrika tävlingen.

G20-ministrar tror på global mjuklandning

Det har blivit allt troligare att den globala ekonomin är på väg att mjuklanda, enligt ett utkast till ett uttalande från regeringarna i G20-länderna.

Microsofts nya AI-satsning granskas av EU

It-jätten Microsoft satsar 15 miljoner euro i den franska AI-uppstickaren Mistral. Nu meddelar EU-kommissionen att avtalet ska granskas av konkurrensskäl.