Israel varnar för lång offensiv

Intensiva flygattacker mot Gaza är "det första av flera stadier".


Israels intensiva flygattacker mot Gaza är "det första av flera stadier" enligt landets premiärminister.

Israels armé uppges nu stå redo för ett markangrepp - samtidigt som situationen i Gaza blir allt svårare.

Antalet döda palestinier har stigit till minst 360. Bland de omkomna finns två små systrar, fyra och elva år gamla, som enligt sjukhuskällor dödades i en räd mot en åsnekärra i Beit Hanun i norr.

I natt genomfördes minst 40 flygangrepp mot mål i främst staden Gaza. Attacker riktades mot premiärministerns kansli, försvarsdepartementet, finansdepartementet och Islamiska universitetet, uppgav Hamaskällor. Utrikesdepartementet ska ha jämnats med marken, liksom flera bostäder i närheten.

Desperationen i det belägrade Gaza är stor. Hamas lovar att fortsätta sina raketattacker mot israeliska städer. Sderot skakades i södra Israel av inkommande raketer, rapporterar TT:s utsände. Hittills har fyra israeliska liv krävts i konflikten.

Både Hamas och Israel avvisar bestämt alla propåer om en snar vapenvila. Israels premiärminister Ehud Olmert säger att flygbombningarna är "det första av flera stadier" som har godkänts av landets säkerhetskabinett.

Försvarsminister Ehud Barak lovade att Israel skulle utöka sin operation "så mycket som behövs" för att få stopp på raketelden och "utdela ett allvarligt slag mot Hamas".

Gränsen till Gaza har förklarats som en stängd militär zon där israeliska soldater fortsätter att samlas. Arméns taleskvinna Avital Liebovitz säger att trupperna är redo för en markangrepp mot Gaza om ordern ges. Israel har dock släppt in 109 lastbilar med humanitär hjälp över gränsen vid Kerem Shalom.

Egyptens president Hosni Mubarak säger att Egypten ska hålla gränsen till Gaza stängd tills dess att palestiniernas president Mahmud Abbas återfår kontrollen över territoriet och den överenskommelse som gjordes i samband med Israels tillbakadragande 2005 respekteras. Avtalet föll i träda när Hamas tog kontrollen över Gaza i juni 2007.

EU:s utrikesministrar ska diskutera det allvarliga läget i Mellanöstern vid ett möte i Paris. Både FN och EU har manat till eld upphör, men i EU:s tillträdande ordförandeland Tjeckien försvarade utrikesminister Karel Schwarzenberg Israel.

– Låt oss se en sak i vitögat: Hamas har skarpt ökat antalet raketattacker mot Israel efter att vapenvilan upphörde den 19 december. Det är inte acceptabelt, säger han till dagstidningen Mlada Fronta Dnes.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon ska hålla ett särskilt telefonmöte med representanter för länderna i "Kvartetten" som arbetar för en lösning på konflikten mellan Israel och palestinierna.

I mötet deltar USA:s utrikesminister Condoleezza Rice, Rysslands Sergej Lavrov, Frankrikes Bernard Kouchner, EU:s högste utrikespolitiske representant Javier Solana och Kvartettens särskilda sändebud Tony Blair.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.